Dorsz duszony na czosnku niedźwiedzim, podany z razowym makaronem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji447 porcji

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Polecam moje danie z makaronem razowym i polędwicą z dorsza - danie bardzo smaczne, dietetyczne, wysokoproteinowe i szybkie do zrobienia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 447


Ilość na porcję
Ilość kalorii 13
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13g20%
Węglowodany 36.3g13%
Białko 41.3g83%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 195 g polędwicy z dorsza (2 kawałki)
 50 g makaronu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
 120 g czosnku niedźwiedziego
 1 łyżka oleju konopnego lub innego
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Polędwicy z dorsza nie należy rozmrażać.

2

Najpierw w rondlu układamy czosnek niedźwiedzi z grubsza posiekany...

3

... na to zamrożone polędwice z dorsza, solimy...

4

...przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż do rozmrożenia ryby.

5

W tym czasie gotujemy makaron, wykładamy na talerz, pośrodku układamy rybę na czosnku...

6

... całość polewamy ulubionym olejem (u mnie olej konopny)...

7

... na koniec odrobina białego pieprzu, sezam i gotowe.

8

Składniki

 195 g polędwicy z dorsza (2 kawałki)
 50 g makaronu pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
 120 g czosnku niedźwiedziego
 1 łyżka oleju konopnego lub innego
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Polędwicy z dorsza nie należy rozmrażać.

2

Najpierw w rondlu układamy czosnek niedźwiedzi z grubsza posiekany...

3

... na to zamrożone polędwice z dorsza, solimy...

4

...przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż do rozmrożenia ryby.

5

W tym czasie gotujemy makaron, wykładamy na talerz, pośrodku układamy rybę na czosnku...

6

... całość polewamy ulubionym olejem (u mnie olej konopny)...

7

... na koniec odrobina białego pieprzu, sezam i gotowe.

8

Dorsz duszony na czosnku niedźwiedzim, podany z razowym makaronem
(Visited 448 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *