Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiem

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 418
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.5g43%
Węglowodany 21.3g8%
Białko 21g42%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 400 g jogurtu greckiego (duży kubek)
 60 g łososia wędzonego na zimno
 3 kromki pieczywa lekkiego "Sonko"
 sól, granulowany czosnek, zioła prowansalskie
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Opakowanie jogurtu (400 g, duży kubek) trzeba zamrozić. Następnie wyjąć z zamrażarki, zdjąć wieczko i ułożyć na sitku "do góry nogami".

2

Powoli będzie się rozmrażać i jednocześnie ociekać.

3

Odsączony jogurt, odcisnąć na gęstym sitku...

4

Następnie dodać przyprawy: zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól - to moja propozycja, możecie skomponować swoje smaki.

5

Teraz będziecie potrzebować gazy.

6

Wymieszaną masę trzeba przełożyć do pojemniczka wyłożonego gazą.

7

Ja użyłam pojemniczka plastikowego, po jakimś serku, w dnie zrobiłam kilka dziurek (najlepiej to zrobić rozgrzanym gwoździem).

8

Pojemniczek z masa serową ustawiłam na sitku, a od góry dociążyłam filiżanką z wodą. Zostawiłam na całą noc.

9

Rano wyjęłam z pudełeczka zawiniątko, zdjęłam gazę i serek gotowy:-) Z 400 g jogurtu wyszło ok. 210 g serka.

10

11

12

Składniki

 400 g jogurtu greckiego (duży kubek)
 60 g łososia wędzonego na zimno
 3 kromki pieczywa lekkiego "Sonko"
 sól, granulowany czosnek, zioła prowansalskie
 zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Opakowanie jogurtu (400 g, duży kubek) trzeba zamrozić. Następnie wyjąć z zamrażarki, zdjąć wieczko i ułożyć na sitku "do góry nogami".

2

Powoli będzie się rozmrażać i jednocześnie ociekać.

3

Odsączony jogurt, odcisnąć na gęstym sitku...

4

Następnie dodać przyprawy: zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól - to moja propozycja, możecie skomponować swoje smaki.

5

Teraz będziecie potrzebować gazy.

6

Wymieszaną masę trzeba przełożyć do pojemniczka wyłożonego gazą.

7

Ja użyłam pojemniczka plastikowego, po jakimś serku, w dnie zrobiłam kilka dziurek (najlepiej to zrobić rozgrzanym gwoździem).

8

Pojemniczek z masa serową ustawiłam na sitku, a od góry dociążyłam filiżanką z wodą. Zostawiłam na całą noc.

9

Rano wyjęłam z pudełeczka zawiniątko, zdjęłam gazę i serek gotowy:-) Z 400 g jogurtu wyszło ok. 210 g serka.

10

11

12

Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiem
(Visited 270 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *