Zobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 418
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 27.5g43%
- Węglowodany 21.3g8%
- Białko 21g42%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Opakowanie jogurtu (400 g, duży kubek) trzeba zamrozić. Następnie wyjąć z zamrażarki, zdjąć wieczko i ułożyć na sitku "do góry nogami".
Powoli będzie się rozmrażać i jednocześnie ociekać.
Odsączony jogurt, odcisnąć na gęstym sitku...
Następnie dodać przyprawy: zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól - to moja propozycja, możecie skomponować swoje smaki.
Teraz będziecie potrzebować gazy.
Wymieszaną masę trzeba przełożyć do pojemniczka wyłożonego gazą.
Ja użyłam pojemniczka plastikowego, po jakimś serku, w dnie zrobiłam kilka dziurek (najlepiej to zrobić rozgrzanym gwoździem).
Pojemniczek z masa serową ustawiłam na sitku, a od góry dociążyłam filiżanką z wodą. Zostawiłam na całą noc.
Rano wyjęłam z pudełeczka zawiniątko, zdjęłam gazę i serek gotowy:-) Z 400 g jogurtu wyszło ok. 210 g serka.
Składniki
Sposób przygotowania
Opakowanie jogurtu (400 g, duży kubek) trzeba zamrozić. Następnie wyjąć z zamrażarki, zdjąć wieczko i ułożyć na sitku "do góry nogami".
Powoli będzie się rozmrażać i jednocześnie ociekać.
Odsączony jogurt, odcisnąć na gęstym sitku...
Następnie dodać przyprawy: zioła prowansalskie, granulowany czosnek, sól - to moja propozycja, możecie skomponować swoje smaki.
Teraz będziecie potrzebować gazy.
Wymieszaną masę trzeba przełożyć do pojemniczka wyłożonego gazą.
Ja użyłam pojemniczka plastikowego, po jakimś serku, w dnie zrobiłam kilka dziurek (najlepiej to zrobić rozgrzanym gwoździem).
Pojemniczek z masa serową ustawiłam na sitku, a od góry dociążyłam filiżanką z wodą. Zostawiłam na całą noc.
Rano wyjęłam z pudełeczka zawiniątko, zdjęłam gazę i serek gotowy:-) Z 400 g jogurtu wyszło ok. 210 g serka.