Uwielbiam zupę rybną, uwielbiam owoce morza. Mimo że dostęp do świeżych produktów jest w nas mocno ograniczony i kosztowny, można sobie sprawić tę rozkosz i przygotować ekspresową zupę z ogólnodostępnych, mrożonych składników. Zamieszczałam już w przeszłości przepisy na zupy rybne, wszystkie na domowym bulionie, który sama przygotowywałam. Jednak można pójść na skróty i od czasu do czasy wykorzystać kostki bulionowe - w necie można kupić "mariscos" albo "pescado" czyli o smaku owoców morza albo rybne. Polecam, jest smacznie i na pewno nie zaszkodzi Waszemu zdrowiu, jak raz na długi czas użyjecie takiego "gotowca"
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 291
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.5g12%
- Węglowodany 19.2g7%
- Białko 49.2g99%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw trzeba poczekać aż owoce morza się rozmrożą. Reszta pójdzie błyskawicznie o ile zakupicie wcześniej bulion z owoców morza - w naszych sklepach nie ma, ale w necie można bez trudu kupić. Ja mam ten przywieziony z Portugalii - tam jest do dostania w każdej "biedronce".
Cebulę, czosnek i paprykę drobno pokroić i uprażyć w garnku - najlepiej granitowym (lub innym z powłoką non-stick).
Zalać bulionem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie kostki. Chyba że macie zapas domowego bulionu rybnego - to nawet lepiej. Ja nie miałam więc poszłam na skróty.
Jak papryka nieco zmięknie dodajcie puszkę pomidorów krojonych...
... przecier pomidorowy...
... passatę.
Jak się zagotuje dołóżcie zamrożone polędwiczki z dorsza, zmniejszcie ogień i przykryjcie.
Po chwili, jak zupa ponownie się zagotuje dodajcie opakowanie rozmrożonych owoców morza - zagotujcie i natychmiast zdejmijcie z ognia, żeby nie przegotować.
Z tej ilości wyszły 2 potężne porcje, pożywnej, super smacznej zupy.
Na koniec ulubiona zielona - u mnie świeża kolendra i zielona cebulka.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw trzeba poczekać aż owoce morza się rozmrożą. Reszta pójdzie błyskawicznie o ile zakupicie wcześniej bulion z owoców morza - w naszych sklepach nie ma, ale w necie można bez trudu kupić. Ja mam ten przywieziony z Portugalii - tam jest do dostania w każdej "biedronce".
Cebulę, czosnek i paprykę drobno pokroić i uprażyć w garnku - najlepiej granitowym (lub innym z powłoką non-stick).
Zalać bulionem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie kostki. Chyba że macie zapas domowego bulionu rybnego - to nawet lepiej. Ja nie miałam więc poszłam na skróty.
Jak papryka nieco zmięknie dodajcie puszkę pomidorów krojonych...
... przecier pomidorowy...
... passatę.
Jak się zagotuje dołóżcie zamrożone polędwiczki z dorsza, zmniejszcie ogień i przykryjcie.
Po chwili, jak zupa ponownie się zagotuje dodajcie opakowanie rozmrożonych owoców morza - zagotujcie i natychmiast zdejmijcie z ognia, żeby nie przegotować.
Z tej ilości wyszły 2 potężne porcje, pożywnej, super smacznej zupy.
Na koniec ulubiona zielona - u mnie świeża kolendra i zielona cebulka.