Chilli con carne – wersja fit

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Chilli con carne to typowe danie kuchni tex-mex. Mięso z papryczkami, fasola i kukurydzą, doprawiane na ostro albo łagodniej jest bardzo sycącym posiłkiem, popularnym nawet w fastfoodach teksańskich. Moja wersja jest bardziej fit:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 375

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 290
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6g10%
Węglowodany 26g9%
Białko 33g66%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 460 g mięsa z piersi indyka
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 cebula
 3 papryki (różne kolory) ok 750 g
 4 ząbki czosnku
 2 liście laurowe
 ½ łyżeczek cynamonu
 ½ łyżeczek kardamonu
 1 łyżeczek kuminu
 1 łyżeczek oregano
 1 łyżka papryki wędzonej
 1 łyżka papryki słodkiej
 sól, pieprz cayenne, chilli
 ½ puszki kukurydzy
 1 łyżka przecietu pomidorowego
 ½ pomidorów krojonych z puszki

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba upiec paprykę: wyciągamy z każdej papryki gniazdo nasienne, przekrajamy na pól i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, 30 min, 230 C. Ma być lekko przypalona

2

Gorącą paprykę wkładamy do worka, jak wystygnie, bez problemu zejdzie z niej skóra.

3

Paprykę kroimy w paski, mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.

4

Następnie przekładamy do dużego garnka i dodajemy pozostałe składniki: wszystkie przyprawy, zalewę z odsączonej fasoli, pokrojoną cebulę, czosnek w plasterki i ok 500 ml wody.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 45 min, następnie dodajemy: fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Uzupełniamy woda do uzyskania odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą.

5

Podajemy z ryżem, plackami kukurydzianymi, naleśnikami...

6

Składniki

 460 g mięsa z piersi indyka
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 cebula
 3 papryki (różne kolory) ok 750 g
 4 ząbki czosnku
 2 liście laurowe
 ½ łyżeczek cynamonu
 ½ łyżeczek kardamonu
 1 łyżeczek kuminu
 1 łyżeczek oregano
 1 łyżka papryki wędzonej
 1 łyżka papryki słodkiej
 sól, pieprz cayenne, chilli
 ½ puszki kukurydzy
 1 łyżka przecietu pomidorowego
 ½ pomidorów krojonych z puszki

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba upiec paprykę: wyciągamy z każdej papryki gniazdo nasienne, przekrajamy na pól i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, 30 min, 230 C. Ma być lekko przypalona

2

Gorącą paprykę wkładamy do worka, jak wystygnie, bez problemu zejdzie z niej skóra.

3

Paprykę kroimy w paski, mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.

4

Następnie przekładamy do dużego garnka i dodajemy pozostałe składniki: wszystkie przyprawy, zalewę z odsączonej fasoli, pokrojoną cebulę, czosnek w plasterki i ok 500 ml wody.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 45 min, następnie dodajemy: fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Uzupełniamy woda do uzyskania odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą.

5

Podajemy z ryżem, plackami kukurydzianymi, naleśnikami...

6

Chilli con carne – wersja fit
(Visited 3 678 times, 42 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *