Ceviche (czyt. sewicze), to danie z ryby gotowanej "na zimno" czyli w kwaśnej marynacie. Do tej wybornej przystawki nadaje się w zasadzie każda ryba morska o białym mięsie (halibut, okoń morski, dorsz, sola czy właśnie miecznik). Ważne, żeby mięso ryby było naprawdę świeże.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw zrób marynatę:
- wyciśnij sok z cytryny (lub limonki jeżeli lubisz tę charakterystyczna goryczkę) i pomarańczy
- dodaj pokrojoną w cieniutki półtalarki cebulkę
- dodaj pozostałe składniki: sól, posiekaną kolendrę, płatki chilli (lub świeżą papryczkę chilli jeśli masz)
Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojonego w kostkę miecznika (kostka ok 2x2 cm). Od czasu do czasu zamieszaj żeby marynata równo się rozprowadziła po rybie, wtedy białko rybie równo się zetnie.
Tak przygotowana ryba może być smaczną przystawką a jeżeli masz ochotę na konkret to dodaj do tego świeżą bagietkę, grzanki lub - jak w Meksyku - placek kukurydziany. Ja proponuję pieczywo proteinowe - dodatkowa porcja białka:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw zrób marynatę:
- wyciśnij sok z cytryny (lub limonki jeżeli lubisz tę charakterystyczna goryczkę) i pomarańczy
- dodaj pokrojoną w cieniutki półtalarki cebulkę
- dodaj pozostałe składniki: sól, posiekaną kolendrę, płatki chilli (lub świeżą papryczkę chilli jeśli masz)
Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojonego w kostkę miecznika (kostka ok 2x2 cm). Od czasu do czasu zamieszaj żeby marynata równo się rozprowadziła po rybie, wtedy białko rybie równo się zetnie.
Tak przygotowana ryba może być smaczną przystawką a jeżeli masz ochotę na konkret to dodaj do tego świeżą bagietkę, grzanki lub - jak w Meksyku - placek kukurydziany. Ja proponuję pieczywo proteinowe - dodatkowa porcja białka:-)