Otrzymane w prezencie grzyby suszone wreszcie doczekały się, aż je przygotuję. Zrobiłam sos z dodatkiem kurczaka, wymieszałam z makaronem (bo makaron dobry na wszystko:-) i dorzuciłam dużą porcję zielonych warzyw. Szybko, smacznie i do syta.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 633
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.7g35%
- Węglowodany 75.2g26%
- Białko 29.1g59%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.
Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.
Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...
... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.
Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...
... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.
Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszałam sos z ugotowanym al dente makaronem bucatini.
Pora udusiłam na patelni razem z mrożonym groszkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.
Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.
Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...
... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.
Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...
... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.
Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszałam sos z ugotowanym al dente makaronem bucatini.
Pora udusiłam na patelni razem z mrożonym groszkiem, doprawiłam solą i pieprzem.