Bucatini z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepło

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Otrzymane w prezencie grzyby suszone wreszcie doczekały się, aż je przygotuję. Zrobiłam sos z dodatkiem kurczaka, wymieszałam z makaronem (bo makaron dobry na wszystko:-) i dorzuciłam dużą porcję zielonych warzyw. Szybko, smacznie i do syta.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 633
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.7g35%
Węglowodany 75.2g26%
Białko 29.1g59%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 80 g polędwiczek z piersi kurczaka
 20 g cebuli
 25 g grzybów suszonych
 50 g śmietanki 12% (łaciata)
 50 g pora (zielona część)
 50 g groszku mrożonego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.

2

Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

3

Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...

4

... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.

5

Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...

6

... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.

7

Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

8

Wymieszałam sos z ugotowanym al dente makaronem bucatini.

9

Pora udusiłam na patelni razem z mrożonym groszkiem, doprawiłam solą i pieprzem.

10

11

12

13

Składniki

 50 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 80 g polędwiczek z piersi kurczaka
 20 g cebuli
 25 g grzybów suszonych
 50 g śmietanki 12% (łaciata)
 50 g pora (zielona część)
 50 g groszku mrożonego
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.

2

Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

3

Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...

4

... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.

5

Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...

6

... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.

7

Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

8

Wymieszałam sos z ugotowanym al dente makaronem bucatini.

9

Pora udusiłam na patelni razem z mrożonym groszkiem, doprawiłam solą i pieprzem.

10

11

12

13

Bucatini z sosem z grzybów suszonych z kurczakiem, zielone warzywa na ciepło
(Visited 234 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *