Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło - zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 521
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.8g25%
Węglowodany 50.6g17%
Białko 42.4g85%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 60 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 200 g mieszanki owoców morza
 100 g krewetek
 100 g czosnku niedźwiedziego
 15 g masła czosnkowego
 świeża kolendra, pieprz

Sposób przygotowania

1

Owoce morza i krewetki zostawiłam do rozmrożenia.

2

Kiedy już się rozmroziły, odlałam całą wodę i dorzuciłam masło czosnkowe.

3

Czosnek niedźwiedzi opłukałam i wysuszyłam.

4

5

Posiekany dodałam do owoców morza i krótko wszystko przesmażyłam.

6

Wymieszałam z makaronem i danie gotowe. Miałam świeżą kolendrę to jeszcze na koniec ją dorzuciłam, oprószyłam całość świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem chilli i ziaren kolendry

7

8

9

10

11

12

Składniki

 60 g makaronu bucatini (waga przed ugotowaniem)
 200 g mieszanki owoców morza
 100 g krewetek
 100 g czosnku niedźwiedziego
 15 g masła czosnkowego
 świeża kolendra, pieprz

Sposób przygotowania

1

Owoce morza i krewetki zostawiłam do rozmrożenia.

2

Kiedy już się rozmroziły, odlałam całą wodę i dorzuciłam masło czosnkowe.

3

Czosnek niedźwiedzi opłukałam i wysuszyłam.

4

5

Posiekany dodałam do owoców morza i krótko wszystko przesmażyłam.

6

Wymieszałam z makaronem i danie gotowe. Miałam świeżą kolendrę to jeszcze na koniec ją dorzuciłam, oprószyłam całość świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem chilli i ziaren kolendry

7

8

9

10

11

12

Bucatini z owocami morza i czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 89 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *