Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa krótko, do początków maja. Ta pyszna roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać ale w Polsce jest coraz więcej upraw czosnku niedźwiedziego więc na lokalnych placykach można go zakupić. Nadaje się on zarówno do jedzenia na surowo, ale i na ciepło - zrobiony na patelni jak szpinak baby. Ja dołożyłam go do makaronu z owocami morza i w takiej wersji szczerze Wam polecam.
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 521
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 15.8g25%
- Węglowodany 50.6g17%
- Białko 42.4g85%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Owoce morza i krewetki zostawiłam do rozmrożenia.
Kiedy już się rozmroziły, odlałam całą wodę i dorzuciłam masło czosnkowe.
Czosnek niedźwiedzi opłukałam i wysuszyłam.
Posiekany dodałam do owoców morza i krótko wszystko przesmażyłam.
Wymieszałam z makaronem i danie gotowe. Miałam świeżą kolendrę to jeszcze na koniec ją dorzuciłam, oprószyłam całość świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem chilli i ziaren kolendry
Składniki
Sposób przygotowania
Owoce morza i krewetki zostawiłam do rozmrożenia.
Kiedy już się rozmroziły, odlałam całą wodę i dorzuciłam masło czosnkowe.
Czosnek niedźwiedzi opłukałam i wysuszyłam.
Posiekany dodałam do owoców morza i krótko wszystko przesmażyłam.
Wymieszałam z makaronem i danie gotowe. Miałam świeżą kolendrę to jeszcze na koniec ją dorzuciłam, oprószyłam całość świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem chilli i ziaren kolendry