Warzywa pieczone smakują mi najlepiej od później jesieni do wczesnej wiosny. Mogę je jeść z kaszą, makaronem, kuskusem, ryżem, w towarzystwie innych warzyw jako sałatka.... Polecam:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 548
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 23g36%
- Węglowodany 73g25%
- Białko 12.6g26%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
100 g takich upieczonych warzyw ma ok.78 kcal (białko 2.7 g, węglowodany 15.3 g i tłuszcze 1.9 g)
Makaron ugotowany oczywiście al dente, dookoła warzywa, bób (mrożę w sezonie - w środku zimy smakuje idealnie)....Teraz łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego ale może dać jakiekolwiek ulubione.
Wiecie, że pesto można mrozić? Takie z bazylii to można zrobić na bieżąco ale już z czosnku niedźwiedziego to robimy tylko w sezonie czyli w kwietniu, bo wtedy czosnek niedźwiedzi można kupić na placyku. A w środku zimy, takie pesto smakuje wybornie:-)
Na koniec garstka posiekanych pistacji i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa korzenne piekę zawsze w większej ilości, bo dobrze się przechowują w lodówce przez kilka dni i mogę je używać do różnych posiłków. 230 g marchewki, 250 g pietruszki, 150 g selera i 540 g buraków pokroić w słupki (selera i buraki wcześniej obrałam, marchewkę i pietruszkę tylko wyszorowałam), dłonie natrzeć oliwą i wysmarować nimi warzywa. Ułożyć na blasze i piec 15 – 25 min (w zależności od wielkości kawałków warzyw), w 230-250 stopni z termoobiegiem. Piekłam na 2 blachach jednocześnie - buraki osobno, te po upieczeniu już tak nie brudzą a zależało mi na zachowaniu koloru poszczególnych warzyw. Z podanej w tym przepisie ilości świeżych warzyw, wyszło 650 g warzyw po upieczeniu.
100 g takich upieczonych warzyw ma ok.78 kcal (białko 2.7 g, węglowodany 15.3 g i tłuszcze 1.9 g)
Makaron ugotowany oczywiście al dente, dookoła warzywa, bób (mrożę w sezonie - w środku zimy smakuje idealnie)....Teraz łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego ale może dać jakiekolwiek ulubione.
Wiecie, że pesto można mrozić? Takie z bazylii to można zrobić na bieżąco ale już z czosnku niedźwiedziego to robimy tylko w sezonie czyli w kwietniu, bo wtedy czosnek niedźwiedzi można kupić na placyku. A w środku zimy, takie pesto smakuje wybornie:-)
Na koniec garstka posiekanych pistacji i gotowe:-)