Bakłażan z farszem z brokuła, kuskusu i fety

Kategoria, Tags, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Resztki ugotowanego brokuła, kawałek fety, kuskus z obiadu i bakłażan. Oto fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Pyszny farsz zamknięty w zdrowym warzywku, danie wegetariańskie ale z niezłą porcją białka, dietetyczne i lekkie.

Wartości odżywcze

2 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii390
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.1g28%
Węglowodany 32.5g12%
Białko 22.2g45%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 średnie bakłażany
 100 g sera feta (lub inny twardy solankowy)
 50 g kuskusu (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
 1 jajko
 180 g ugotowanego al dente brokuła
 1 łyżka oliwy
 20 g parmezanu
 sól, chilli, mieszanka ulubionych ziół (u mnie prowansalskie)

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować ale dente, odsączyć na sitku.

2

3

Bakłażana pozbawić miąższu (ja używam łyżki do lodów)...

4

...następnie go posiekać i wysmażyć na oliwie.

5

Brokuła posiekać, dodać usmażony miąższ brokuła, pokruszoną fetę, jajko, kuskus przyprawy.

6

Farsz wyłożyć na wydrążone bakłażany...

7

... piec do miękkości - ok 30 min, ostatnie kilka minut zwiększyć temperaturę posypując uprzednio parmezanem.

8

Na koniec posypać chilli.

9

Jedna porcja to jeden bakłażan (czyli 2 połówki)

10

Składniki

 2 średnie bakłażany
 100 g sera feta (lub inny twardy solankowy)
 50 g kuskusu (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
 1 jajko
 180 g ugotowanego al dente brokuła
 1 łyżka oliwy
 20 g parmezanu
 sól, chilli, mieszanka ulubionych ziół (u mnie prowansalskie)

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować ale dente, odsączyć na sitku.

2

3

Bakłażana pozbawić miąższu (ja używam łyżki do lodów)...

4

...następnie go posiekać i wysmażyć na oliwie.

5

Brokuła posiekać, dodać usmażony miąższ brokuła, pokruszoną fetę, jajko, kuskus przyprawy.

6

Farsz wyłożyć na wydrążone bakłażany...

7

... piec do miękkości - ok 30 min, ostatnie kilka minut zwiększyć temperaturę posypując uprzednio parmezanem.

8

Na koniec posypać chilli.

9

Jedna porcja to jeden bakłażan (czyli 2 połówki)

10

Notes

Bakłażan z farszem z brokuła, kuskusu i fety
(Visited 842 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *