Bakłażan faszerowany mięsem nie jest daniem wysokokalorycznym ale jeżeli zamiast czerwonego mięsa damy indyka, ograniczymy tłuszcz do smażenia i ser do zapiekania, to wyjdzie danie bardzo dietetyczne i wysokobiałkowe.
4 ilość porcji
1 połówka
- Amount per serving
- Ilość kalorii235
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 5g7%
- Węglowodany 21g8%
- Białko 28g57%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażany przekrójcie wzdłóż na pół, posolcie i zostawcie na 15 minut. Następnie wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i ostrożnie wydrążcie. Najlepiej do tego sprawdza się metalowa łyżka do nakładania lodów.

Na patelni granitowej usmażcie na łyżce oliwy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Dodajcie mięso z indyka i smażcie je aż będzie dokładnie rozdrobnione.

Dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, lutenicę i zalejcie białym, wytrawnym winem.

Dodajcie posiekany drobno miąższ z bakłażana i zmażcie aż zredukujecie nadmiar płynu. Farsz musi być dość zwarty.

Wydrążone bakłażany wypełnijcie mięsnym farszem i przełóżcie do naczynia żaroodpornego do zapiekania.

Przykryjcie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 40 min.

Pod koniec czasu pieczenia (ostatnie 10 minut) odkryjcie naczynie i możecie posypać bakłażany odrobiną sera (co kto lubi: feta, gruyere, mozarella).

Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażany przekrójcie wzdłóż na pół, posolcie i zostawcie na 15 minut. Następnie wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i ostrożnie wydrążcie. Najlepiej do tego sprawdza się metalowa łyżka do nakładania lodów.

Na patelni granitowej usmażcie na łyżce oliwy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.

Dodajcie mięso z indyka i smażcie je aż będzie dokładnie rozdrobnione.

Dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, lutenicę i zalejcie białym, wytrawnym winem.

Dodajcie posiekany drobno miąższ z bakłażana i zmażcie aż zredukujecie nadmiar płynu. Farsz musi być dość zwarty.

Wydrążone bakłażany wypełnijcie mięsnym farszem i przełóżcie do naczynia żaroodpornego do zapiekania.

Przykryjcie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 40 min.

Pod koniec czasu pieczenia (ostatnie 10 minut) odkryjcie naczynie i możecie posypać bakłażany odrobiną sera (co kto lubi: feta, gruyere, mozarella).


punkt drugi jest nieosiągalny ponieważ cebula i czosnek nie znajdują się na liście składników..
Dzień dobry, dziękuję za zwrócenie uwagi i czujność:-) Juz naprawiłam błąd, pozdrawiam, Ania