Bakłażan faszerowany mięsem nie jest daniem wysokokalorycznym ale jeżeli zamiast czerwonego mięsa damy indyka, ograniczymy tłuszcz do smażenia i ser do zapiekania, to wyjdzie danie bardzo dietetyczne i wysokobiałkowe.
Wielkość porcji 1 połówka
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 235
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 5g8%
- Węglowodany 21g8%
- Białko 28g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażany przekrójcie wzdłóż na pół, posolcie i zostawcie na 15 minut. Następnie wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i ostrożnie wydrążcie. Najlepiej do tego sprawdza się metalowa łyżka do nakładania lodów.
Na patelni granitowej usmażcie na łyżce oliwy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Dodajcie mięso z indyka i smażcie je aż będzie dokładnie rozdrobnione.
Dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, lutenicę i zalejcie białym, wytrawnym winem.
Dodajcie posiekany drobno miąższ z bakłażana i zmażcie aż zredukujecie nadmiar płynu. Farsz musi być dość zwarty.
Wydrążone bakłażany wypełnijcie mięsnym farszem i przełóżcie do naczynia żaroodpornego do zapiekania.
Przykryjcie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 40 min.
Pod koniec czasu pieczenia (ostatnie 10 minut) odkryjcie naczynie i możecie posypać bakłażany odrobiną sera (co kto lubi: feta, gruyere, mozarella).
Składniki
Sposób przygotowania
Bakłażany przekrójcie wzdłóż na pół, posolcie i zostawcie na 15 minut. Następnie wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i ostrożnie wydrążcie. Najlepiej do tego sprawdza się metalowa łyżka do nakładania lodów.
Na patelni granitowej usmażcie na łyżce oliwy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Dodajcie mięso z indyka i smażcie je aż będzie dokładnie rozdrobnione.
Dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, lutenicę i zalejcie białym, wytrawnym winem.
Dodajcie posiekany drobno miąższ z bakłażana i zmażcie aż zredukujecie nadmiar płynu. Farsz musi być dość zwarty.
Wydrążone bakłażany wypełnijcie mięsnym farszem i przełóżcie do naczynia żaroodpornego do zapiekania.
Przykryjcie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 40 min.
Pod koniec czasu pieczenia (ostatnie 10 minut) odkryjcie naczynie i możecie posypać bakłażany odrobiną sera (co kto lubi: feta, gruyere, mozarella).