Przychodzi taki czas, że "...człowiek musi, inaczej się udusi...". I to jest ten dzień. Zapraszam na wcale nie fit ale za to przepyszną babkę ucieraną z bakaliami;-))
Wielkość porcji 90 g
Ilość porcji 10
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 358
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 17.8g28%
- Węglowodany 43.5g15%
- Białko 7.3g15%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto robi się bardzo szybko, to rodzaj ucieranej babki. Przygotuj wcześniej składniki: orzechy i morele musisz pokroić na mniejsze kawałki.
Najpierw rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia.
Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do jajek wsyp mąkę, wlej masło, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj krótko łyżką. Następnie wsyp bakalie, zamieszaj, połowę wlej do keksówki (ja używam silikonowej, jest super), do reszty wsyp kakao, wymieszaj i wylej na jasną część.
Wstaw do piekarnika - 180 C, ok 40-45 min (do suchego patyczka).
Gdyby nie bakalie, to ta babka miałaby o ok.900 kcal mniej czyli prawie 100 kcal mniej na 1 porcji!
Składniki
Sposób przygotowania
Ciasto robi się bardzo szybko, to rodzaj ucieranej babki. Przygotuj wcześniej składniki: orzechy i morele musisz pokroić na mniejsze kawałki.
Najpierw rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia.
Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do jajek wsyp mąkę, wlej masło, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj krótko łyżką. Następnie wsyp bakalie, zamieszaj, połowę wlej do keksówki (ja używam silikonowej, jest super), do reszty wsyp kakao, wymieszaj i wylej na jasną część.
Wstaw do piekarnika - 180 C, ok 40-45 min (do suchego patyczka).
Gdyby nie bakalie, to ta babka miałaby o ok.900 kcal mniej czyli prawie 100 kcal mniej na 1 porcji!