Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 198
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13.4g21%
- Węglowodany 0.4g1%
- Białko 18.2g37%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebule zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej wyrobić masę mięsną ręką, zrobić to dokładnie i cierpliwie. Wtedy klops nie będzie się rozsypywał po krojeniu.
Rozłożyć kawał folii aluminiowej, na nią wyłożyć masę mięsną i rozklepać dłonią na płasko.
Na środku poukładać ugotowane na twardo jajka i "zamknąć" je mięsem tak, żeby znalazły się w środku klopsa.
Folię szczelnie zawinąć, w razie czego użyć drugiego arkusza folii, żeby nie wystawało surowe mięso. Przełożyć do keksówki i piec ok. 1,5 godziny w 180 C. Czas pieczenia zależy od wielkości keksówki - moja ma 30 cm. Więc jak macie krótszą, to z takiej ilości mięsa wyjdzie Wam grubszy rulon i pewnie chwilę dłużej trzeba będzie go trzymać z piecu.
Klopsa można jeść na ciepło, np. do obiadu z sosem chrzanowym i ziemniakami ale jak planujecie jako dodatek do chleba, to po upieczeniu zostawicie klopsa w keksówce żeby porządnie wystygł. Następnie przełóżcie do lodówki a na drugi dzień możecie kroić.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebule zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Najlepiej wyrobić masę mięsną ręką, zrobić to dokładnie i cierpliwie. Wtedy klops nie będzie się rozsypywał po krojeniu.
Rozłożyć kawał folii aluminiowej, na nią wyłożyć masę mięsną i rozklepać dłonią na płasko.
Na środku poukładać ugotowane na twardo jajka i "zamknąć" je mięsem tak, żeby znalazły się w środku klopsa.
Folię szczelnie zawinąć, w razie czego użyć drugiego arkusza folii, żeby nie wystawało surowe mięso. Przełożyć do keksówki i piec ok. 1,5 godziny w 180 C. Czas pieczenia zależy od wielkości keksówki - moja ma 30 cm. Więc jak macie krótszą, to z takiej ilości mięsa wyjdzie Wam grubszy rulon i pewnie chwilę dłużej trzeba będzie go trzymać z piecu.
Klopsa można jeść na ciepło, np. do obiadu z sosem chrzanowym i ziemniakami ale jak planujecie jako dodatek do chleba, to po upieczeniu zostawicie klopsa w keksówce żeby porządnie wystygł. Następnie przełóżcie do lodówki a na drugi dzień możecie kroić.