Placki ziemniaczane z piekarnika, chorizo z porem i sałatka

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lubię placki ziemniaczane ale rzadko robię, bo 1. sporo kalorii, 2. smażone nie robi mi dobrze. Znalazłam w IKEA placki ziemniaczane mrożone - kupiłam, zrobiłam, polecam:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

4


Amount per serving
Ilość kalorii735
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.3g35%
Węglowodany 93.5g34%
Białko 22g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 4 placki ziemniaczane "Shredded potato pancakes" z Ikea
 30 g chorizo picante
 80 g por (biała część)
 20 g rukola
 70 g czerwona papryka
 2 łyżka sosu sałatkowego domowego40 g oliwy, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku, 20 g miodu

Sposób przygotowania

1

Placki mrożone kupiłam w IKEA, dobry skład i całkiem smaczne.

2

Zrobiłam je w piekarniku, wg wskazówek na opakowaniu.

3

Chorizo pokroiłam, dorzuciłam pora pokrojonego w talarki i przesmażyłam.

4

Placki podałam z chorizo z porem.

5

Do tego sałatka z sosem miodowo-cytrynowym.

6

Sos miodowo-cytrynowy robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe

7

8

Składniki

 4 placki ziemniaczane "Shredded potato pancakes" z Ikea
 30 g chorizo picante
 80 g por (biała część)
 20 g rukola
 70 g czerwona papryka
 2 łyżka sosu sałatkowego domowego40 g oliwy, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku, 20 g miodu

Sposób przygotowania

1

Placki mrożone kupiłam w IKEA, dobry skład i całkiem smaczne.

2

Zrobiłam je w piekarniku, wg wskazówek na opakowaniu.

3

Chorizo pokroiłam, dorzuciłam pora pokrojonego w talarki i przesmażyłam.

4

Placki podałam z chorizo z porem.

5

Do tego sałatka z sosem miodowo-cytrynowym.

6

Sos miodowo-cytrynowy robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe

7

8

Notes

Placki ziemniaczane z piekarnika, chorizo z porem i sałatka
(Visited 480 times, 5 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *