Spring rolls z paluszkami krabowymi

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

Spring rolls to taka przekąska, którą można zadowolić każdego. Wszystko zależy od tego, co włożymy do środka. Zachęcam do kombinowania ze smakami. Takie zawijaski w wersji light (czyli nie smażone jak sajgonki) są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Idealne na imprezową przegryzkę:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 69
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.4g3%
Węglowodany 10.7g4%
Białko 3.5g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 12 arkuszy papieru ryżowego
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 50 g świeżego ogórka (bez miąższu)
 50 g marchewki
 20 g sałaty lodowej
 30 g pędów bambusa (z puszki)
 1 łyżka sosu "mirin"
 1 łyżka octu ryżowego (jak do sushi)
 sezam jasny, czarny

Sposób przygotowania

1

Z ogórka wydrążyłam miąższ, zwartą część pokroiłam w paseczki, tak samo pokroiłam marchewkę, sałatę również posiekałam na wąskie paseczki.

2

Marchewkę przełożyłam na patelnię, podlałam sosem "mirin" (jest lekko słodkawy) i octem ryżowym - odparowałam.

3

Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżyłam wodą - włożyłam pod kran, pod bieżącą wodę na ułamek sekundy - potem na blat i od razu nałożyłam po trochu wszystkiego i zwinęłam jak gołąbka. I tak z każdym arkuszem. Mi wyszło 12 sztuk.

4

Do tego sos sweet-chilli (ja używam tego od Roleski, nie jest przesadnie słodki) i gotowe. Można sos zrobić samodzielnie, może kiedyś spróbuję:-)

5

Jak lubicie sezam, to możecie na mokry arkusz rzucić trochę ziarenek, a na to dopiero resztę składników.

6

Składniki

 12 arkuszy papieru ryżowego
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 50 g świeżego ogórka (bez miąższu)
 50 g marchewki
 20 g sałaty lodowej
 30 g pędów bambusa (z puszki)
 1 łyżka sosu "mirin"
 1 łyżka octu ryżowego (jak do sushi)
 sezam jasny, czarny

Sposób przygotowania

1

Z ogórka wydrążyłam miąższ, zwartą część pokroiłam w paseczki, tak samo pokroiłam marchewkę, sałatę również posiekałam na wąskie paseczki.

2

Marchewkę przełożyłam na patelnię, podlałam sosem "mirin" (jest lekko słodkawy) i octem ryżowym - odparowałam.

3

Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżyłam wodą - włożyłam pod kran, pod bieżącą wodę na ułamek sekundy - potem na blat i od razu nałożyłam po trochu wszystkiego i zwinęłam jak gołąbka. I tak z każdym arkuszem. Mi wyszło 12 sztuk.

4

Do tego sos sweet-chilli (ja używam tego od Roleski, nie jest przesadnie słodki) i gotowe. Można sos zrobić samodzielnie, może kiedyś spróbuję:-)

5

Jak lubicie sezam, to możecie na mokry arkusz rzucić trochę ziarenek, a na to dopiero resztę składników.

6

Spring rolls z paluszkami krabowymi
(Visited 3 073 times, 16 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *