Jajko w koszulce na plastrze smażonego selera, duża porcja warzyw z patelni i orzechy włoskie

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Świetne sycące śniadanie bez grama pieczywa, w dodatku na ciepło i z porcja białka! Pyszne i zdrowe, polecam:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 279
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.3g26%
Węglowodany 22g8%
Białko 13.6g28%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 25 g selera korzennego
 150 g cukinii
 70 g groszku cukrowego
 70 g pora (zielona część)
 15 g orzechów włoskich
 sól, sezam jasny i czarny, chilli

Sposób przygotowania

1

W małej ilości wody osolonej ugotowałam groszek cukrowy.

2

Patelnię spryskałam olejem w sprayu, ułożyłam plaster selera i obsmażyłam z obydwu stron.

3

Na tej samej patelni przesmażyłam pora pokrojonego w talarki...

4

a następnie cukinię pokrojoną w kostkę. I pora i cukinię posoliłam odrobinę.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

6

Na talerzu ułożyłam plaster selera, na selera ułożyłam jajko, wokół warzywa.

7

Całość oprószyłam chilli, sezamem jasnym i czarnym i gotowe:-)

8

9

10

11

12

Składniki

 1 jajko
 25 g selera korzennego
 150 g cukinii
 70 g groszku cukrowego
 70 g pora (zielona część)
 15 g orzechów włoskich
 sól, sezam jasny i czarny, chilli

Sposób przygotowania

1

W małej ilości wody osolonej ugotowałam groszek cukrowy.

2

Patelnię spryskałam olejem w sprayu, ułożyłam plaster selera i obsmażyłam z obydwu stron.

3

Na tej samej patelni przesmażyłam pora pokrojonego w talarki...

4

a następnie cukinię pokrojoną w kostkę. I pora i cukinię posoliłam odrobinę.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

6

Na talerzu ułożyłam plaster selera, na selera ułożyłam jajko, wokół warzywa.

7

Całość oprószyłam chilli, sezamem jasnym i czarnym i gotowe:-)

8

9

10

11

12

Jajko w koszulce na plastrze smażonego selera, duża porcja warzyw z patelni i orzechy włoskie
(Visited 224 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *