Tofu, awokado i jajko na ryżu

Oceń przepisKategoria, , , Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wegetariański, wyskobiałkowy posiłek na bazie ryżu z poprzedniego dnia - u mnie takie danie wpadło na śniadanie ale z powodzeniem może to być lunch lub kolacja. Same korzyści: wykorzystane resztki ryżu, zdrowe tłuszcze z awokado, białko roślinne z tofu i znakomite w każdym posiłku jajko. Danie podkręciłam mieszanka przypraw bliskowschodnich "zatar" i wyszło wyśmienicie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 435
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.6g34%
Węglowodany 35.2g12%
Białko 24.7g50%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 100 g wędzonego tofu
 100 g ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia)
 0,50 łyżeczek mieszanki przypraw "zatar"
 sól, pieprz, ulubiona zielenina (u mnie kolendra)

Sposób przygotowania

1

Ryż zalegający w lodówce dostał szansę:-) Wyłożyłam na patelnię granitową żeby nie musieć używać tłuszczu, na ryż kilka plasterków wędzonego tofu a w środeczek wbiłam jajko.

2

Dorzuciłam kilka plasterków awokado...

3

... posypałam przyprawą "zatar" - to aromatyczna mieszanka bislkowschodnich przypraw. Zmniejszyłam ogień, przykryłam i poczekałam aż jajko się ścięło.

4

Na koniec sól, pieprz i świeża zielenina (u mnie kolendra).

Składniki

 1 jajko
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 100 g wędzonego tofu
 100 g ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia)
 0,50 łyżeczek mieszanki przypraw "zatar"
 sól, pieprz, ulubiona zielenina (u mnie kolendra)

Sposób przygotowania

1

Ryż zalegający w lodówce dostał szansę:-) Wyłożyłam na patelnię granitową żeby nie musieć używać tłuszczu, na ryż kilka plasterków wędzonego tofu a w środeczek wbiłam jajko.

2

Dorzuciłam kilka plasterków awokado...

3

... posypałam przyprawą "zatar" - to aromatyczna mieszanka bislkowschodnich przypraw. Zmniejszyłam ogień, przykryłam i poczekałam aż jajko się ścięło.

4

Na koniec sól, pieprz i świeża zielenina (u mnie kolendra).

Tofu, awokado i jajko na ryżu
(Visited 870 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *