Mrożone krewetki może i nie smakują tak wyśmienicie jak na wybrzeżu we Włoch, Chorwacji czy Hiszpanii, ale dla mnie są wystarczająco smaczne i jak tylko pojawiają się na promocji, kupuję kilka opakowań. Stanowią świetne źródło białka, smakują wybornie w daniach z makaronem, ryżem, w sałatkach na zimno i w zestawach śniadaniowych. Słowem: pasują do wszystkiego. Ja połączyłam je z czarnym makaronem, barwionym sepią i z awokado - kolorystycznie wyszło znakomicie, smakowo - dla mnie idealnie. Do tego świeża kolendra, którą zagryzałam każdy kęs makaronu z krewetką...
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 498
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.7g32%
- Węglowodany 40.3g14%
- Białko 39.4g79%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw trzeba rozmrozić krewetki, po rozmrożeniu oczyścić a potem to już 10 minut i mamy gotowe danie.
Makaron gotujemy jako pierwszy, w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki dania.
Na odrobinie oleju z awokado krótko przesmażamy krewetki. Fajnie smakują jak się je oprószy przyprawą "bruschetta" (inaczej, zioła toskańskie czyli suszone pomidory, czosnek i bazylia). Ja dodałam również odrobinę chilli.
Wykładamy na talerz makaron, obok krewetki, awokado pokrojone w plasterki, i garść kolendry. Jak nie lubicie kolendry dajcie natkę pietruszki lub inną, ulubioną zieleninę.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw trzeba rozmrozić krewetki, po rozmrożeniu oczyścić a potem to już 10 minut i mamy gotowe danie.
Makaron gotujemy jako pierwszy, w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki dania.
Na odrobinie oleju z awokado krótko przesmażamy krewetki. Fajnie smakują jak się je oprószy przyprawą "bruschetta" (inaczej, zioła toskańskie czyli suszone pomidory, czosnek i bazylia). Ja dodałam również odrobinę chilli.
Wykładamy na talerz makaron, obok krewetki, awokado pokrojone w plasterki, i garść kolendry. Jak nie lubicie kolendry dajcie natkę pietruszki lub inną, ulubioną zieleninę.