Rodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się - jak to często bywa - z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 534
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 25.4g40%
- Węglowodany 56.3g19%
- Białko 13.6g28%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć krótko. Ja spryskałam patelnię olejem w sprayu.
Dodać drobno pokrojoną cukinię i papryki.
Posypać sporą ilością ziół prowansalskich, doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerz makaron ugotowany al dente, warzywa z patelni...
... fetę pokrojoną w kostkę, całość polać oliwą.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć krótko. Ja spryskałam patelnię olejem w sprayu.
Dodać drobno pokrojoną cukinię i papryki.
Posypać sporą ilością ziół prowansalskich, doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerz makaron ugotowany al dente, warzywa z patelni...
... fetę pokrojoną w kostkę, całość polać oliwą.