Wiecie, że pesto można mrozić? Takie z bazylii to można zrobić na bieżąco ale już z czosnku niedźwiedziego to robimy tylko w sezonie czyli w kwietniu, bo wtedy czosnek niedźwiedzi można kupić na placyku. A w środku zimy, takie pesto smakuje wybornie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 447
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.4g33%
- Węglowodany 51.8g18%
- Białko 7.4g15%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Cieciorkę ze słoika podprażyłam na suchej patelni razem z suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Makaron ugotowałam ale dente, do tego pesto z czosnku niedźwiedziego, które zamroziłam jak była sezon na czosnek. Pesto wyjęłam na noc, żeby się rozmroziło. Dobrze jest zamrozić w małych pudełeczkach i wyjmować porcjami.
Przepis na 5 porcje pesto: utrzeć na gładko: 25 g czosnku niedźwiedziego, 25 g orzechów nerkowca, 50 g oleju lnianego (lub innego), sól
Wszystko wymieszałam i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Cieciorkę ze słoika podprażyłam na suchej patelni razem z suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Makaron ugotowałam ale dente, do tego pesto z czosnku niedźwiedziego, które zamroziłam jak była sezon na czosnek. Pesto wyjęłam na noc, żeby się rozmroziło. Dobrze jest zamrozić w małych pudełeczkach i wyjmować porcjami.
Przepis na 5 porcje pesto: utrzeć na gładko: 25 g czosnku niedźwiedziego, 25 g orzechów nerkowca, 50 g oleju lnianego (lub innego), sól
Wszystko wymieszałam i gotowe.