Polecam zrobić bardzo smaczne kotleciki z brokuła. Są bardzo łatwe do wykonania, dodatek mozarelli (light) sprawia, że są miękkie ale zwarte, nie rozsypują się. Bardzo dobre na zimno!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 6
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 148
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.8g12%
- Węglowodany 12.7g5%
- Białko 7.9g16%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Brokuła ugotować w osolonej wodzie.
Ma być ładnie zielony i al dente.
Wystygniętego brokuła posiekać.
Mozarellę posiekać drobno.
Dodać przyprawy i mąkę...
...wszystko wymieszać porządnie (najlepiej dłonią).
Formować kotleciki ( mi wyszło 6 sztuk), obtoczyć w bułce tartej...
i usmażyć. Na odrobinie oleju (2 łyżki), więc trzeba to robić uważnie i cierpliwie. Układamy na gorącą patelnię z 1 łyżką oleju, zmniejszamy ogień, żeby kotleciki doszły w środku, kilka minut, odwracamy, znowu łyżka oleju i taka sama procedura: podkręcamy ogień na chwilę, po czym zmniejszamy.
Świetnie się przechowują, i na zimno są super pyszne:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Brokuła ugotować w osolonej wodzie.
Ma być ładnie zielony i al dente.
Wystygniętego brokuła posiekać.
Mozarellę posiekać drobno.
Dodać przyprawy i mąkę...
...wszystko wymieszać porządnie (najlepiej dłonią).
Formować kotleciki ( mi wyszło 6 sztuk), obtoczyć w bułce tartej...
i usmażyć. Na odrobinie oleju (2 łyżki), więc trzeba to robić uważnie i cierpliwie. Układamy na gorącą patelnię z 1 łyżką oleju, zmniejszamy ogień, żeby kotleciki doszły w środku, kilka minut, odwracamy, znowu łyżka oleju i taka sama procedura: podkręcamy ogień na chwilę, po czym zmniejszamy.
Świetnie się przechowują, i na zimno są super pyszne:-)
Pani Aniu!
Czy mozna te kotleciki upiec w piekarniku?
Cześć, myślę, że można upiec w piekarniku, mogą mieć inną strukturę skórki, ale za to sporo mniej kalorii:-) Powodzenia, pozdrawiam serdecznie, Ania:-)
a gdzie dodajemy mąkę?
Cześć, mąkę dodajemy do posiekanego brokuła, mozarelli, przypraw itd. Wszystko zagniatamy i formujemy kotleciki, a potem je panierujemy.
Pozdrawiam,
Ania
A tej gałki muszkatołowej to ile? Szczypta, łyżeczka, łyżka?
Może głupie pytanie, ale nigdy tej przyprawy nie używałem, bo jestem na początku swojej drogi z kuchennymi eksperymentami. 😀
Cześć, nie ma głupich pytań:-) Gałka jest bardzo intensywna w smaku, jak przesadzisz, to potrawa będzie gorzka. Co więcej, gałka ma działanie narkotyczne. Objawy jej nadużycia to halucynacje i drgawki. Za porcję halucynogenną, uznaje się od 6 do 30 gramów sproszkowanej gałki muszkatołowej. Zatem, odpowiadając na Twoje pytanie: gałki zawsze odrobinka, na czubeczek łyżeczki:-)