Pasztet wieprzowo-wołowy z wątróbką drobiową

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji20 porcji

Domowy pasztet jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż produkowany przemysłowo. W moim jest bardzo mało tłuszczu w stosunku do białka, nie ma żadnych wypełniaczy podnoszących kaloryczność, jedząc czujemy po prostu smaczne mięsko.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 20


Ilość na porcję
Ilość kalorii 202
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.5g20%
Węglowodany 3.9g2%
Białko 20.1g41%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1200 g karkówki wieprzowej
 560 g szpondra wołowego
 370 g wątrówki drobiowej
 125 g marchweki (1 średnia)
 75 g pietruszki (1 szt)
 65 g selera (1/2 średniego)
 105 g pora (biała część)
 300 g cebuli
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka majeranku
 1 łyżeczek cząbru
 1 łyżeczek tymianku
 1 łyżeczek garnulowanego czosnku
 3 łyżka sosu sojowego
 5 goździki
 10 ziaren ziela angielskiego
 6 liści laurowych
 szczypta kurkumy, pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Karkówkę wieprzową i szponder wołowy opłukać i przełożyć do garnka.

2

Dodać oczyszczone warzywa, liść laurowy (3 szt), ziele angielskie (5 szt) i zalać wodą tylko tyle, że zakryć zawartość. U mnie ok. 3 l.

3

Ja używam do gotowania bulionów szybkowaru więc zajmuje mi to 25-30 minut i mięso jest miękkie. Jeżeli gotujecie tradycyjnie, to proces gotowania mięsa do miękkości zajmie Wam ok. 2 godzin chyba, może więcej. No i pewnie trzeba będzie dolewać wody w trakcie gotowania.

4

Po ugotowaniu odcedziłam bulion i wrzący wlałam do wyparzonych słoiczków, zamknęłam i odwróciłam do góry dnem, żeby mieć pewność że się "zassają". Po wystygnięciu odwróciłam pokrywką do góry i wstawiłam do lodówki. Tak mogą być przechowywane w lodówce kilka tygodni.
Odrobinę bulionu zostawcie, bo będzie potrzebny do wyrobienia pasztetu (max szklanka).

5

Mięso i warzywa zmieliłam...

6

... dodałam surową wątróbkę...

7

Cebulkę podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego z goździkami, zielem angielskim (5) i liściem laurowym (3).

8

... jak nabrała złotego koloru to usunęłam przyprawy i cebulkęi zmieliłam.

9

Wszystko przyprawiłam: majeranek, cząber, tymianek, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma (odrobina tylko dla koloru) i sos sojowy, który jest słony. Jak nie lubicie sosu sojowego doprawcie solą.

10

Z tej ilości wyszły dwie foremki pasztetu (12 x 30 cm). Wyłożyłam je papierem do pieczenia i dłonią uklepałam farsz (mniej więcej do połowy foremki, czyli niezbyt grubo).

11

W piekarniku pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok. godziny.

Składniki

 1200 g karkówki wieprzowej
 560 g szpondra wołowego
 370 g wątrówki drobiowej
 125 g marchweki (1 średnia)
 75 g pietruszki (1 szt)
 65 g selera (1/2 średniego)
 105 g pora (biała część)
 300 g cebuli
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 łyżka majeranku
 1 łyżeczek cząbru
 1 łyżeczek tymianku
 1 łyżeczek garnulowanego czosnku
 3 łyżka sosu sojowego
 5 goździki
 10 ziaren ziela angielskiego
 6 liści laurowych
 szczypta kurkumy, pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Karkówkę wieprzową i szponder wołowy opłukać i przełożyć do garnka.

2

Dodać oczyszczone warzywa, liść laurowy (3 szt), ziele angielskie (5 szt) i zalać wodą tylko tyle, że zakryć zawartość. U mnie ok. 3 l.

3

Ja używam do gotowania bulionów szybkowaru więc zajmuje mi to 25-30 minut i mięso jest miękkie. Jeżeli gotujecie tradycyjnie, to proces gotowania mięsa do miękkości zajmie Wam ok. 2 godzin chyba, może więcej. No i pewnie trzeba będzie dolewać wody w trakcie gotowania.

4

Po ugotowaniu odcedziłam bulion i wrzący wlałam do wyparzonych słoiczków, zamknęłam i odwróciłam do góry dnem, żeby mieć pewność że się "zassają". Po wystygnięciu odwróciłam pokrywką do góry i wstawiłam do lodówki. Tak mogą być przechowywane w lodówce kilka tygodni.
Odrobinę bulionu zostawcie, bo będzie potrzebny do wyrobienia pasztetu (max szklanka).

5

Mięso i warzywa zmieliłam...

6

... dodałam surową wątróbkę...

7

Cebulkę podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego z goździkami, zielem angielskim (5) i liściem laurowym (3).

8

... jak nabrała złotego koloru to usunęłam przyprawy i cebulkęi zmieliłam.

9

Wszystko przyprawiłam: majeranek, cząber, tymianek, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma (odrobina tylko dla koloru) i sos sojowy, który jest słony. Jak nie lubicie sosu sojowego doprawcie solą.

10

Z tej ilości wyszły dwie foremki pasztetu (12 x 30 cm). Wyłożyłam je papierem do pieczenia i dłonią uklepałam farsz (mniej więcej do połowy foremki, czyli niezbyt grubo).

11

W piekarniku pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok. godziny.

Pasztet wieprzowo-wołowy z wątróbką drobiową
(Visited 7 039 times, 60 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *