Sos warzywny to prawdziwe resztki warzyw: por i papryka biała (nigdy wcześniej jej nie kupowałam ale syn nagrywał efekty dźwiękowe i potrzebował jakiegoś tańszego produktu do "siekania"). Dostałam sporą ilość zmasakrowanych warzyw no i coś trzeba było z tego wykombinować, bo przecież nie wyrzucę! Efekt zachwyca więc dzielę się z Wami:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 588
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24.9g39%
- Węglowodany 61.7g21%
- Białko 28.1g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Paprykę pokroić drobno
Pora posiekać najlepiej w talarki (ja miałam zmasakrowanego pora i paprykę - syn nagrywał efekty dźwiękowe "siekane warzywa" ;-))
Na odrobinie oliwy przesmażyć szybko paprykę...
... dodać pora, czosnek i zioła.
Wszystko dusić ok 10 minut, podlać odrobiną wody ale tylko tyle, żeby się Wam nie przypaliło.
Na patelni podsmażyć chorizo pokrojone w półplasterki, następnie dodać podduszone wcześniej warzywa.
Dodać sporą łyżkę słodkiej papryki....
i szklankę passaty. Doprawić solą i chilli.
Dorzucić ugotowany ale dente ulubiony makaron.
Wymieszać
Posypać serem grana padano lub innym twardym długo dojrzewającym.
I obowiązkowa zielenina na wierzch:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Paprykę pokroić drobno
Pora posiekać najlepiej w talarki (ja miałam zmasakrowanego pora i paprykę - syn nagrywał efekty dźwiękowe "siekane warzywa" ;-))
Na odrobinie oliwy przesmażyć szybko paprykę...
... dodać pora, czosnek i zioła.
Wszystko dusić ok 10 minut, podlać odrobiną wody ale tylko tyle, żeby się Wam nie przypaliło.
Na patelni podsmażyć chorizo pokrojone w półplasterki, następnie dodać podduszone wcześniej warzywa.
Dodać sporą łyżkę słodkiej papryki....
i szklankę passaty. Doprawić solą i chilli.
Dorzucić ugotowany ale dente ulubiony makaron.
Wymieszać
Posypać serem grana padano lub innym twardym długo dojrzewającym.
I obowiązkowa zielenina na wierzch:-)