Muffiny jajeczne z brokułem, szynką i serem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Muffiny jajeczne to fajny pomysł na wykorzystanie resztek lodówkowych np.brokuła, szynki czy sera. W zasadzie można upakować w nich wszystko, mogą być na słodko ( z owocami, orzechami, czekoladą) albo wytrawne. Ja zrobiłam na śniadanie wersję wytrawną, polecam:-)
Filmik krok po kroku poniżej (albo na moim kanale na YT).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 122
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.4g13%
Węglowodany 3.6g2%
Białko 7.6g16%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 1 żółtko
 150 g brokuła
 50 g szynki pieczonej
 50 g tartej mozarelli
 100 g serka do smarowania (u mnei Almette ziołowy)
 1 łyżka siemienia lnianego
 sól, zioła toskańskie

Sposób przygotowania

1

Do zmiksowanych jajek dodać serek Almette, potem pokrojoną szynkę i starty ser. Brokuła lekko tylko obgotować, pokroić na małe kawałki, dodać do jajecznej masy. Wszystko doprawić mieszanką ziół toskańskich, soli i dosypać siemię lniane.

2

Napełnić foremki silikonowe masą (wyjdzie 6 sztuk), wstawić do piekarnika na 20 min, 180-200 C.

Składniki

 2 jajka
 1 żółtko
 150 g brokuła
 50 g szynki pieczonej
 50 g tartej mozarelli
 100 g serka do smarowania (u mnei Almette ziołowy)
 1 łyżka siemienia lnianego
 sól, zioła toskańskie

Sposób przygotowania

1

Do zmiksowanych jajek dodać serek Almette, potem pokrojoną szynkę i starty ser. Brokuła lekko tylko obgotować, pokroić na małe kawałki, dodać do jajecznej masy. Wszystko doprawić mieszanką ziół toskańskich, soli i dosypać siemię lniane.

2

Napełnić foremki silikonowe masą (wyjdzie 6 sztuk), wstawić do piekarnika na 20 min, 180-200 C.

Muffiny jajeczne z brokułem, szynką i serem
(Visited 2 087 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *