Makaron ryżowy w stylu tajskim z krewetkami i dorszem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

To nie jest danie z przepisu kuchni tajskiej ale mocno inspirowane smakami tej aromatycznej i wyjątkowej kuchni. Jest imbir, kafir, kurkuma, sumak, sos sojowy, mleko kokosowe ale bazą jest makaron ryżowy, krewetki i ryba. Smak podkręca czosnek niedźwiedzi a całość wyszła smakowicie i mocno białkowo:-) Idealne danie dla aktywnych!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 420 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 403
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.6g12%
Węglowodany 43.1g15%
Białko 40.2g81%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g filet z dorsza czarnego
 225 g krewetki (1 opakowanie z Biedronki lub Lidla)
 100 g makaron ryzowy (waga przed ugotowaniem)
 30 g czosnek niedźwiedzi
 50 g groszek cukrowy
 200 ml mleko kokosowe light
 15 g zielona cebulka
 przyprawy: świeży imbir, kurkuma, sumak, liście kafiru, trawa cytrynowa, sos sojowy

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba rozmrozić i oczyścić ze skorupek, czosnek posiekać na mniejsze kawałki, imbir pokroić na plasterki (po ugotowaniu trzeba je usunąć), albo można zetrzeć na tarce. Ryby mogą być zamrożone.

2

Do garnka wlać odrobinę wody, sos sojowy, wszystkie przyprawy i pogotować chwilę.

3

Następnie włożyć zamrożoną rybę, zalać ją mlekiem kokosowym, od razu dorzucić czosnek niedźwiedzi.

4

Teraz trzeba wrzucić makaron i przykryć garnek, żeby makaron się ugotował, Jak się nieco płyn zredukuje a makaron będzie prawie gotowy, trzeba dorzucić groszek.

5

Następnie układamy krewetki.

6

posypujemy z grubsza pokrojoną zieloną cebulką, przykrywamy na 3 minutki.

7

Teraz wykładamy na talerz i możemy posypać zieleniną, np. kolendrą.

Składniki

 200 g filet z dorsza czarnego
 225 g krewetki (1 opakowanie z Biedronki lub Lidla)
 100 g makaron ryzowy (waga przed ugotowaniem)
 30 g czosnek niedźwiedzi
 50 g groszek cukrowy
 200 ml mleko kokosowe light
 15 g zielona cebulka
 przyprawy: świeży imbir, kurkuma, sumak, liście kafiru, trawa cytrynowa, sos sojowy

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba rozmrozić i oczyścić ze skorupek, czosnek posiekać na mniejsze kawałki, imbir pokroić na plasterki (po ugotowaniu trzeba je usunąć), albo można zetrzeć na tarce. Ryby mogą być zamrożone.

2

Do garnka wlać odrobinę wody, sos sojowy, wszystkie przyprawy i pogotować chwilę.

3

Następnie włożyć zamrożoną rybę, zalać ją mlekiem kokosowym, od razu dorzucić czosnek niedźwiedzi.

4

Teraz trzeba wrzucić makaron i przykryć garnek, żeby makaron się ugotował, Jak się nieco płyn zredukuje a makaron będzie prawie gotowy, trzeba dorzucić groszek.

5

Następnie układamy krewetki.

6

posypujemy z grubsza pokrojoną zieloną cebulką, przykrywamy na 3 minutki.

7

Teraz wykładamy na talerz i możemy posypać zieleniną, np. kolendrą.

Makaron ryżowy w stylu tajskim z krewetkami i dorszem
(Visited 698 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *