Jajka poszetowe na kanapce z awokado i łososiem

KategoriaTags, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo pożywne, smaczne i sycące śniadanie (lub kolacja?) - składniki ogólnie dostępne, niejakim problemem może być przygotowanie jajek poszetowych (w koszulce). Jednak zachęcam, bo takie jajka są i zdrowe, i smaczne, i efektowne.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii433
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 26.4g34%
Węglowodany 8.7g4%
Dietary Fiber 6.2g23%
Białko 35.8g72%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 25 g awokado (1/4 owocu)
 2 jajka
 50 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
 sezam jasny i czasny, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

2

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

4

5

6

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 25 g awokado (1/4 owocu)
 2 jajka
 50 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
 sezam jasny i czasny, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

2

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

4

5

6

Notes

Jajka poszetowe na kanapce z awokado i łososiem
(Visited 9 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *