Ciekawa, bogata w smaki, kolory i tekstury sałatka. Zdrowie na talarzu cały rok:-)
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii555
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 35.3g46%
- Węglowodany 42.1g16%
- Białko 21.5g43%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację.
Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.
Pora pokroiłam w talarki u wraz z posiekanymi orzechami uprażyłam na granitowej patelni, podelwając od czasu do czasu wodą.
Posoliłam, dodałam jasny sezam.
Na sałatę ułożyłam bób, ser pokroiłam w kostkę.
Dodałam pomidorki, posypałam czarnym sezamem ...
... na koniec całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację.
Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.
Pora pokroiłam w talarki u wraz z posiekanymi orzechami uprażyłam na granitowej patelni, podelwając od czasu do czasu wodą.
Posoliłam, dodałam jasny sezam.
Na sałatę ułożyłam bób, ser pokroiłam w kostkę.
Dodałam pomidorki, posypałam czarnym sezamem ...
... na koniec całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).