Gofry szpinakowe, jajka poszetowe i awokado

Kategoria, Tags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Tym razem fajnie zbilansowany posiłek śniadaniowy, sporo białka, zdrowe tłuszcze i sporo błonnika. Jeżeli przeraża Was perspektywa robienia jajka poszetowego (w koszulce), po prostu zastąpcie jej jakiem na miękko:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

2


Amount per serving
Ilość kalorii476
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.8g32%
Węglowodany 28.9g11%
Dietary Fiber 7.2g26%
Białko 30.5g61%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 gofry szpinakowe Przepis na 4 sztuki: 1 jajko, 150 ml mleka, 50 g płatków owsianych, 10 g zarodków pszennych, 5 g płatków drożdżowych, szpinak baby)
 2 jajka
 sezam jasny, czarny, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Jajko, płatki owsiane (50 g), zarodki pszenne, płatki drożdżowe, 150 ml mleka, 100 g szpinaku baby uprzednio przesmażonego z czosnkiem - zblendować na gładka masę. Z tej ilości wyszły 4 sztuki.

2

Z tej ilości wyszły 4 sztuki.

3

Smażyć aż będą wyszuszone z wierzchu. Ja powierzchnię spryskałam uprzednio oliwą.

4

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

5

Na każdego gofra ułożyłam 1/4 awokado w plasterkach, a na wierzch po jajku poszetowym.

6

Całość posypałam sezamem jasnym i czarnym, dorzuciłam zieleninę (świeża kolendra).

Składniki

 2 gofry szpinakowe Przepis na 4 sztuki: 1 jajko, 150 ml mleka, 50 g płatków owsianych, 10 g zarodków pszennych, 5 g płatków drożdżowych, szpinak baby)
 2 jajka
 sezam jasny, czarny, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Jajko, płatki owsiane (50 g), zarodki pszenne, płatki drożdżowe, 150 ml mleka, 100 g szpinaku baby uprzednio przesmażonego z czosnkiem - zblendować na gładka masę. Z tej ilości wyszły 4 sztuki.

2

Z tej ilości wyszły 4 sztuki.

3

Smażyć aż będą wyszuszone z wierzchu. Ja powierzchnię spryskałam uprzednio oliwą.

4

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

5

Na każdego gofra ułożyłam 1/4 awokado w plasterkach, a na wierzch po jajku poszetowym.

6

Całość posypałam sezamem jasnym i czarnym, dorzuciłam zieleninę (świeża kolendra).

Notes

Gofry szpinakowe, jajka poszetowe i awokado
(Visited 960 times, 960 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *