Spring Rollsy z krewetkami, awokado, ryżem, sałatą rzymską, ogórkiem i papryką

Kategoria, Tags, , , , , , Wybierz ilość porcji20 porcji

So good:-) Polecam bo w gruncie rzeczy nie takie to trudne a lekkie, smaczne i efektowne. Do tego sos słodkie chilli, albo słodko-ostry, albo słodko-kwaśny... Pychota!

Wartości odżywcze

20 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii88
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.7g3%
Węglowodany 14.1g6%
Białko 3.8g8%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 20 arkuszy papieru ryżowego
 160 g ryżu (waga suchego produktu)
 400 g kweretek mrożonych
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 65 g czerwonej papryki
 50 g ogórka
 30 g sałaty rzymskiej
 1 łyżka sosu sojowego
 zielona cebulka, ocet ryżowy, kurkuma

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotowałam ryż: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Odrobina octu ryzowego i kurkumy. Przykryć a jak się zagotuje zmienijszyć ogień na minimum i pogotować do wchłonięcia wody. Odstawić do wystygnięcia.

2

Z papierem ryżowym trzeba ostrożnie, bo jest bardzo kruchy. Ale wystarczy go zmoczyć (ja wkładam pod delikatny strumień wody z kranu) i jest po chwili miękki.

3

Warzywa pokroiłam w cienkie paseczki, odórka obrałam wpierw ze skórki i obieraczka do ziemniaków wykroiłam cieniutkie plasterki.

4

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam, i szybko przesmażyłam na gorącej patelni podlanej olejem sezamowym.

5

Teraz pozostało najtrudniejsze: ułożyć wszystkie składniki na papierze ryżowym i zawinąć tak, żeby rollsy się nie rozwaliły (mi jak zwykle kilka pękło). Zwijamy jak gołąbki.

6

7

8

9

10

Składniki

 20 arkuszy papieru ryżowego
 160 g ryżu (waga suchego produktu)
 400 g kweretek mrożonych
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 65 g czerwonej papryki
 50 g ogórka
 30 g sałaty rzymskiej
 1 łyżka sosu sojowego
 zielona cebulka, ocet ryżowy, kurkuma

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotowałam ryż: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Odrobina octu ryzowego i kurkumy. Przykryć a jak się zagotuje zmienijszyć ogień na minimum i pogotować do wchłonięcia wody. Odstawić do wystygnięcia.

2

Z papierem ryżowym trzeba ostrożnie, bo jest bardzo kruchy. Ale wystarczy go zmoczyć (ja wkładam pod delikatny strumień wody z kranu) i jest po chwili miękki.

3

Warzywa pokroiłam w cienkie paseczki, odórka obrałam wpierw ze skórki i obieraczka do ziemniaków wykroiłam cieniutkie plasterki.

4

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam, i szybko przesmażyłam na gorącej patelni podlanej olejem sezamowym.

5

Teraz pozostało najtrudniejsze: ułożyć wszystkie składniki na papierze ryżowym i zawinąć tak, żeby rollsy się nie rozwaliły (mi jak zwykle kilka pękło). Zwijamy jak gołąbki.

6

7

8

9

10

Notes

Spring Rollsy z krewetkami, awokado, ryżem, sałatą rzymską, ogórkiem i papryką
(Visited 7 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *