Naleśnik z jajecznicą i szparagi

Kategoria, Tags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jeżeli roboliście już naleśniki z przepisu "naleśniki fit z serem, wysokobiałkowe" i zostały Wam 2 sztuki, to na śniadanie polecam taki właśnie zestaw: naleśniki z jajecznicą i szparagi! Palce lizać:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii463
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.4g29%
Węglowodany 34.1g13%
Białko 30.6g62%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 sztuki naleśników:Na 6 naleśników trzeba zmiksować: 1 jajko, 1 miarkę odżywki białkowej, ok.100 g mąki pszennej, 150 ml mleka owsianego lub innego ulubionego, woda do uzyskania pożądanej konsystencji. Można też zrobić na samej wodzie, też wyjdą:-) Konsystencja - to już jak lubicie: jak rzadsze ciasto to więcej wody.
 165 g szparagów zielonych
 2 jajka
 2 łyżka majonez wegański

Sposób przygotowania

1

Naleśnik wyłóż na patelnię, wylej rozmącone jajka.

2

Przykryj drugim naleśnikiem i grzej na małym ogniu pod przykryciem...

3

... aż jajko się zetnie.

4

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

5

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

6

Wyłóż na tależ naleśnika, obok szparagi a na nie majonez.

7

8

Składniki

 2 sztuki naleśników:Na 6 naleśników trzeba zmiksować: 1 jajko, 1 miarkę odżywki białkowej, ok.100 g mąki pszennej, 150 ml mleka owsianego lub innego ulubionego, woda do uzyskania pożądanej konsystencji. Można też zrobić na samej wodzie, też wyjdą:-) Konsystencja - to już jak lubicie: jak rzadsze ciasto to więcej wody.
 165 g szparagów zielonych
 2 jajka
 2 łyżka majonez wegański

Sposób przygotowania

1

Naleśnik wyłóż na patelnię, wylej rozmącone jajka.

2

Przykryj drugim naleśnikiem i grzej na małym ogniu pod przykryciem...

3

... aż jajko się zetnie.

4

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

5

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

6

Wyłóż na tależ naleśnika, obok szparagi a na nie majonez.

7

8

Notes

Naleśnik z jajecznicą i szparagi
(Visited 13 times, 13 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *