Zupa rybna to zdecydowania jedna z moich ukochanych zup. Ilekroć jest w menu restauracji, zawsze ja zamawiam. Czasem są to zupy zupełnie przeciętne ale czasem to prawdziwe cuda kulinarne. Podstawą jest bulion z wygotowanych korpusów no i wyłącznie świeże ryby. Chociaż przyznaję, że mając zamknięty w słoiku bulion rybny, robiłam już zupę z dodatkiem ryb mrożonych i była równie pyszna. Niestety, przygotowanie zupy rybnej zabiera sporo czasu, poza tym zapach unosi się długo po gotowaniu. No ale coś za coś:-) Zupa jest obłędnie pyszna, wartościowa, dietetyczna więc warto od czasu do czasu zrobić kilka porcji na raz i zamknąć w słoiczkach na gorąco (taka szybka pasteryzacja). Wtedy można przechowywać w lodówce dłuższy czas (2 tygodnie na pewno).
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 4
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 370
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.4g12%
- Węglowodany 13.5g5%
- Białko 66.4g133%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Z podanej ilości wyszły mi 4 spore porcje zupy (ok. 350 ml). Ryby trzeba umyć, tuszki wyfiletować.
Korpusy posłużą na bulion....
... a wykrojone filety dodamy na końcu do gotowego bulionu.
Resztki rybie wraz z warzywami i liściem laurowym zalewamy wodą - nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć zawartość garnka. Solimy, gotujemy ok 1,5 godziny.
Bulion trzeba przecedzić, dodatkowo ja używam specjalnego sitka to przecierów. W ten sposób odzyskamy resztki rybie ale bez ości.
Dodajemy pomidory z puszki...
... i oliwki.
I do gotującej się zupy wrzucamy wyfiletowane ryby.
Dodajemy słodką, mieloną paprykę, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Nie gotujemy długo, żeby delikatne ryby nie rozpadły się zupełnie.
Natka do posypania na koniec i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Z podanej ilości wyszły mi 4 spore porcje zupy (ok. 350 ml). Ryby trzeba umyć, tuszki wyfiletować.
Korpusy posłużą na bulion....
... a wykrojone filety dodamy na końcu do gotowego bulionu.
Resztki rybie wraz z warzywami i liściem laurowym zalewamy wodą - nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć zawartość garnka. Solimy, gotujemy ok 1,5 godziny.
Bulion trzeba przecedzić, dodatkowo ja używam specjalnego sitka to przecierów. W ten sposób odzyskamy resztki rybie ale bez ości.
Dodajemy pomidory z puszki...
... i oliwki.
I do gotującej się zupy wrzucamy wyfiletowane ryby.
Dodajemy słodką, mieloną paprykę, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Nie gotujemy długo, żeby delikatne ryby nie rozpadły się zupełnie.
Natka do posypania na koniec i gotowe.