Zupa rybna z pomidorami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji4 porcje

Zupa rybna to zdecydowania jedna z moich ukochanych zup. Ilekroć jest w menu restauracji, zawsze ja zamawiam. Czasem są to zupy zupełnie przeciętne ale czasem to prawdziwe cuda kulinarne. Podstawą jest bulion z wygotowanych korpusów no i wyłącznie świeże ryby. Chociaż przyznaję, że mając zamknięty w słoiku bulion rybny, robiłam już zupę z dodatkiem ryb mrożonych i była równie pyszna. Niestety, przygotowanie zupy rybnej zabiera sporo czasu, poza tym zapach unosi się długo po gotowaniu. No ale coś za coś:-) Zupa jest obłędnie pyszna, wartościowa, dietetyczna więc warto od czasu do czasu zrobić kilka porcji na raz i zamknąć w słoiczkach na gorąco (taka szybka pasteryzacja). Wtedy można przechowywać w lodówce dłuższy czas (2 tygodnie na pewno).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 4


Ilość na porcję
Ilość kalorii 370
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.4g12%
Węglowodany 13.5g5%
Białko 66.4g133%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 472 g leszcz (tuszka)
 486 g dorsz (tuszka)
 312 g dorsz czarny (filet)
 416 g okoń nilowy (filet)
 400 g puszka pomidorów krojonych
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 średnia cebula
 2 liść laurowy
 10 g słodkiej papryki mielonej
 35 g suszonych oliwek
 sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Z podanej ilości wyszły mi 4 spore porcje zupy (ok. 350 ml). Ryby trzeba umyć, tuszki wyfiletować.

2

Korpusy posłużą na bulion....

3

... a wykrojone filety dodamy na końcu do gotowego bulionu.

4

Resztki rybie wraz z warzywami i liściem laurowym zalewamy wodą - nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć zawartość garnka. Solimy, gotujemy ok 1,5 godziny.

5

Bulion trzeba przecedzić, dodatkowo ja używam specjalnego sitka to przecierów. W ten sposób odzyskamy resztki rybie ale bez ości.

6

Dodajemy pomidory z puszki...

7

... i oliwki.

8

I do gotującej się zupy wrzucamy wyfiletowane ryby.

9

Dodajemy słodką, mieloną paprykę, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Nie gotujemy długo, żeby delikatne ryby nie rozpadły się zupełnie.

10

11

Natka do posypania na koniec i gotowe.

12

13

Składniki

 472 g leszcz (tuszka)
 486 g dorsz (tuszka)
 312 g dorsz czarny (filet)
 416 g okoń nilowy (filet)
 400 g puszka pomidorów krojonych
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 średnia cebula
 2 liść laurowy
 10 g słodkiej papryki mielonej
 35 g suszonych oliwek
 sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Z podanej ilości wyszły mi 4 spore porcje zupy (ok. 350 ml). Ryby trzeba umyć, tuszki wyfiletować.

2

Korpusy posłużą na bulion....

3

... a wykrojone filety dodamy na końcu do gotowego bulionu.

4

Resztki rybie wraz z warzywami i liściem laurowym zalewamy wodą - nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć zawartość garnka. Solimy, gotujemy ok 1,5 godziny.

5

Bulion trzeba przecedzić, dodatkowo ja używam specjalnego sitka to przecierów. W ten sposób odzyskamy resztki rybie ale bez ości.

6

Dodajemy pomidory z puszki...

7

... i oliwki.

8

I do gotującej się zupy wrzucamy wyfiletowane ryby.

9

Dodajemy słodką, mieloną paprykę, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Nie gotujemy długo, żeby delikatne ryby nie rozpadły się zupełnie.

10

11

Natka do posypania na koniec i gotowe.

12

13

Zupa rybna z pomidorami
(Visited 6 738 times, 35 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *