Szakszuka na zielonych warzywach to mój pomysł na świeże, sycące i bardzo efektowne śniadanie. A ten zestaw smaków - pycha! polecam serdecznie:-)
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 400
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.8g32%
- Węglowodany 30.3g11%
- Białko 23.4g47%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa pokrójcie: nóżki brokuła (nigdy ich nie wyrzucajcie, są pyszne!) oczyśćcie z tych najtwardszych części i pokrójcie w plasterki, pora w grube kawałki. Wrzućcie do rondla albo na patelnię.
Zalejcie mlekiem kokosowym light (ok 150 ml, jak dacie dużo, to będziecie długo odparowywać i warzywa się rozgotują a mają być al dente).
Kluczowe są przyprawy: 1/2 kostki rosołowej vege bio (można pominąć tylko pewnie trzeba bardziej doprawić - ja poszłam na skróty, bo te kostki są z dobrym składem), sumak, liście kafiru i mielona kolendra. Pieprz i sól do smaku.
Zredukujcie płyn (krótko, na największym ogniu).
Wybijcie jajka i przykryjcie. 5-7 minut i gotowe. Białko ma być ścięte a żółtko płynne - dlatego musicie kontrolować proces.
Danie podajemy w patelni, ja posypałam czarnym sezamem i dodałam zielona cebulkę grubo pokrojoną żeby fajnie chrupało.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa pokrójcie: nóżki brokuła (nigdy ich nie wyrzucajcie, są pyszne!) oczyśćcie z tych najtwardszych części i pokrójcie w plasterki, pora w grube kawałki. Wrzućcie do rondla albo na patelnię.
Zalejcie mlekiem kokosowym light (ok 150 ml, jak dacie dużo, to będziecie długo odparowywać i warzywa się rozgotują a mają być al dente).
Kluczowe są przyprawy: 1/2 kostki rosołowej vege bio (można pominąć tylko pewnie trzeba bardziej doprawić - ja poszłam na skróty, bo te kostki są z dobrym składem), sumak, liście kafiru i mielona kolendra. Pieprz i sól do smaku.
Zredukujcie płyn (krótko, na największym ogniu).
Wybijcie jajka i przykryjcie. 5-7 minut i gotowe. Białko ma być ścięte a żółtko płynne - dlatego musicie kontrolować proces.
Danie podajemy w patelni, ja posypałam czarnym sezamem i dodałam zielona cebulkę grubo pokrojoną żeby fajnie chrupało.