Pieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por - zwłaszcza ta zielona część - z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 433
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.2g35%
- Węglowodany 40g14%
- Białko 19.1g39%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki (same kapelusze) najpierw krótko przesmażyłam aż puściły sok, następnie podlałam sosem sojowym, zmniejszyłam ogień i odparowałam, od czasu do czasu mieszając.
Na tej samej patelni przesmażyłam seler pokrojony w grubsze słupki.
Na drugiej patelni, na patelni spryskanej olejem w sprayu, przesmażyłam pora pokrojonego w talarki, doprawiłam solą.
A następnie na tej samej patelni podsmażyłam króciutko cukinię pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą "bruschetta" (czasem pod nazwą "zioła toskańskie").
Awokado pokroiłam w plastry, wyłożyłam je na kromkę pieczywa proteinowego przekrojoną wpierw na pół.
Całość posypałam sezamem i zieloną cebulką.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki (same kapelusze) najpierw krótko przesmażyłam aż puściły sok, następnie podlałam sosem sojowym, zmniejszyłam ogień i odparowałam, od czasu do czasu mieszając.
Na tej samej patelni przesmażyłam seler pokrojony w grubsze słupki.
Na drugiej patelni, na patelni spryskanej olejem w sprayu, przesmażyłam pora pokrojonego w talarki, doprawiłam solą.
A następnie na tej samej patelni podsmażyłam króciutko cukinię pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą "bruschetta" (czasem pod nazwą "zioła toskańskie").
Awokado pokroiłam w plastry, wyłożyłam je na kromkę pieczywa proteinowego przekrojoną wpierw na pół.
Całość posypałam sezamem i zieloną cebulką.