Wegańskie flaczki z boczniaków

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Nie każdy lubi flaczki. Ja nie jadam. Ale pomysł na wegańskie "flaczki" był kuszący. Podpatrzyłam gdzieś w necie, dopasowałam do swojego smaku i oto jest: mój przepis na flaczki z boczniaków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 ml

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 155
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.5g7%
Węglowodany 26g9%
Białko 7.5g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g boczniaków
 250 g brązowych pieczarek
 2 marchewki
 ¼ selera
 1 pietruszka
 ¼ pora
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka przecietu pomidorowego
 bulion warzywny
 1 łyżka oleju rzepakowego
 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz cayenne, kurkuma, imbir

Sposób przygotowania

1

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora pokroić w talarki, cebulę w kosteczkę a czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć krótko na granitowej patelni (lub innej z powłoką non-stick), na łyżce oleju, razem z wszystkimi przyprawami.

2

Warzywa przekładamy do większego garnka, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie (na ile to możliwe) a na patelni, na której obsmażaliśmy warzywa, przesmażamy boczniaki pokrojone w paski i brązowe pieczarki pokrojone w większe kawałki.

3

Grzyby przekładamy do garnka z warzywami, dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy bulionem warzywnym (ilość dopasujcie do gęstości dania jaką chcecie osiągnąć, ja wlałam ok 3 szklanek). Gotujemy ok. 15 minut.

4

Doprawiamy wg uznania. Jak lubicie na ostro to możecie sypnąć więcej suszonego imbiru, pieprzu albo chilli.

5

Na talerzu posypujemy czymś zielonym (szczypiorek, natka...)

Składniki

 250 g boczniaków
 250 g brązowych pieczarek
 2 marchewki
 ¼ selera
 1 pietruszka
 ¼ pora
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 1 łyżka przecietu pomidorowego
 bulion warzywny
 1 łyżka oleju rzepakowego
 przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz cayenne, kurkuma, imbir

Sposób przygotowania

1

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora pokroić w talarki, cebulę w kosteczkę a czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć krótko na granitowej patelni (lub innej z powłoką non-stick), na łyżce oleju, razem z wszystkimi przyprawami.

2

Warzywa przekładamy do większego garnka, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie (na ile to możliwe) a na patelni, na której obsmażaliśmy warzywa, przesmażamy boczniaki pokrojone w paski i brązowe pieczarki pokrojone w większe kawałki.

3

Grzyby przekładamy do garnka z warzywami, dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy bulionem warzywnym (ilość dopasujcie do gęstości dania jaką chcecie osiągnąć, ja wlałam ok 3 szklanek). Gotujemy ok. 15 minut.

4

Doprawiamy wg uznania. Jak lubicie na ostro to możecie sypnąć więcej suszonego imbiru, pieprzu albo chilli.

5

Na talerzu posypujemy czymś zielonym (szczypiorek, natka...)

Wegańskie flaczki z boczniaków
(Visited 3 450 times, 27 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *