Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wegański posiłek w 15 minut, niskokaloryczny, ze sporą porcją roślinnego białka z tofu - moja propozycja nie tylko dla wegan i nie tylko dla zabieganych. Dla tych, co za tofu nie przepadają, bo dawno temu spróbowali i było "fuj" mam dobrą wiadomość: spróbujcie tofu marynowane, w samym tylko Lidlu jest kilka rodzajów marynat. Próbujcie na zimno, na gorąco z patelni, na kanapkę i do posiłku zamiast mięska - może się przekonacie, że to jest smaczny i zdrowy produkt.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 238
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.9g14%
Węglowodany 22.6g8%
Białko 18.9g38%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 90 g tofu
 130 g cukinii
 120 g papryki czerwonej
 60 g pieczarek
 20 g czosnku (4 ząbki)
 1 łyżka sosu sojowego
 pieprz, zielenina

Sposób przygotowania

1

Warzywa pokroiłam z grubsza, wrzuciłam na patelnię spryskałam olejem z sprayu i krótko przesmażyłam.

2

Doprawiłam ziołami prowansalskimi, odłożyłam na bok.

3

Na tej samej patelni poddusiłam kapelusze pieczarek z sosem sojowym. Najpierw przesmażyłam z obydwu stron a potem podlałam sosem, zmniejszyłam ogień, powoli odparowałam.

4

Tofu - użyłam tego marynowanego, z Lidla.

5

Kilka plasterków ułożyłam na patelni, na której wcześniej robiłam warzywa i pieczarki i przesmażyłam z obydwu stron.

6

Wyłożyłam na talerz ciepłe jeszcze składniki, posypałam pieprzem i zieloną cebulką.

7

8

Składniki

 90 g tofu
 130 g cukinii
 120 g papryki czerwonej
 60 g pieczarek
 20 g czosnku (4 ząbki)
 1 łyżka sosu sojowego
 pieprz, zielenina

Sposób przygotowania

1

Warzywa pokroiłam z grubsza, wrzuciłam na patelnię spryskałam olejem z sprayu i krótko przesmażyłam.

2

Doprawiłam ziołami prowansalskimi, odłożyłam na bok.

3

Na tej samej patelni poddusiłam kapelusze pieczarek z sosem sojowym. Najpierw przesmażyłam z obydwu stron a potem podlałam sosem, zmniejszyłam ogień, powoli odparowałam.

4

Tofu - użyłam tego marynowanego, z Lidla.

5

Kilka plasterków ułożyłam na patelni, na której wcześniej robiłam warzywa i pieczarki i przesmażyłam z obydwu stron.

6

Wyłożyłam na talerz ciepłe jeszcze składniki, posypałam pieprzem i zieloną cebulką.

7

8

Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)
(Visited 1 005 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *