Tatar z tuńczyka i mango

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pomysł na surową rybę? Moja propozycja to tatar z tuńczyka. To bardzo smaczna, chociaż mocno kontrowersyjna ryba z uwagi na wysoką zawartość metali ciężkich (tak, duże ryby tak mają, niestety...). Polecam od czasu do czasu, obłęd dla kubków smakowych:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 270
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.5g10%
Węglowodany 22g8%
Białko 31g62%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g świeżego tuńczyka
 100 g mango
 100 g pomidora
 50 g szalotki
 10 g kaparów
 dodatkiw: sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki, świeża kolendra, ewentualnie oliwa

Sposób przygotowania

1

Miąższ z mango drobno posiekać, pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki i sam miąższ pokroić w kostkę, szalotkę i tuńczyka drobniutko posiekać.

2

W obręczy ułożyć warstwę mango,

3

potem szalotki, posolić,

4

teraz warstwę tuńczyka, pomidor i zdjąć obręcz.

5

Podawać z cytryną, kaparami i ewentualnie skropić oliwą.

Składniki

 120 g świeżego tuńczyka
 100 g mango
 100 g pomidora
 50 g szalotki
 10 g kaparów
 dodatkiw: sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki, świeża kolendra, ewentualnie oliwa

Sposób przygotowania

1

Miąższ z mango drobno posiekać, pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki i sam miąższ pokroić w kostkę, szalotkę i tuńczyka drobniutko posiekać.

2

W obręczy ułożyć warstwę mango,

3

potem szalotki, posolić,

4

teraz warstwę tuńczyka, pomidor i zdjąć obręcz.

5

Podawać z cytryną, kaparami i ewentualnie skropić oliwą.

Tatar z tuńczyka i mango
(Visited 822 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *