Szpinakowe naleśniki z łososiem, szynką serrano i szparagami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Z naleśnikami jest trochę zabawy ale jak się ma czas i ochotę to można wyczarować naprawdę smaczny i śliczny posiłek:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 sztuki

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 564
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.3g36%
Węglowodany 42.6g15%
Białko 38.5g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 jajko
 50 g szpinaku baby
 100 g mąki (ja dałam orkiszową ale może być pszenna)
 250 ml mleka 0.5%
 140 g łososia wędzonego na zimno
 4 plastry jamon serrano
 8 szparagów
 80 g serka do smarowania (pomidorowy 40 g i chrzanowy 40 g)
 dodatki: roszponka, pieprz

Sposób przygotowania

1

Jajko, szpinak, mąkę i mleko zblendować (ja używam do tego celu smoothiemakera) i usmażyć 4 naleśniki. Najlepiej na patelni z powłoka non-stick, zupełnie bez łluszczu.

2

Naleśniki zostawić na blacie do wystygnięcia.

3

Dwa naleśniki posmarujcie serkiem do smarowania o smaku chrzanowym (40 g na 2 naleśniki), na serek ułużcie plastry łososia (po 70 g na każdy naleśnik) i 2 ugotowane al dente szparagi.
Na inne dwa naleśniki nałóżcie serek do smarowania o smaku pomidorowym (też po 20 g na każdy naleśnik), po dwa plasterki szynki jamon serrano i po dwie szparagi.

4

Zróbcie z tego dwie porcje: 1 porcja to 1 naleśnik z łososiem, i jeden z szynką.

5

Ja zrobiłem z tego miłą dla oka kompozycję, dokładając trochę roszponki, która jest bardzo smacznym i wdzięcznym ozdobnikiem na talerzu.

Składniki

 1 jajko
 50 g szpinaku baby
 100 g mąki (ja dałam orkiszową ale może być pszenna)
 250 ml mleka 0.5%
 140 g łososia wędzonego na zimno
 4 plastry jamon serrano
 8 szparagów
 80 g serka do smarowania (pomidorowy 40 g i chrzanowy 40 g)
 dodatki: roszponka, pieprz

Sposób przygotowania

1

Jajko, szpinak, mąkę i mleko zblendować (ja używam do tego celu smoothiemakera) i usmażyć 4 naleśniki. Najlepiej na patelni z powłoka non-stick, zupełnie bez łluszczu.

2

Naleśniki zostawić na blacie do wystygnięcia.

3

Dwa naleśniki posmarujcie serkiem do smarowania o smaku chrzanowym (40 g na 2 naleśniki), na serek ułużcie plastry łososia (po 70 g na każdy naleśnik) i 2 ugotowane al dente szparagi.
Na inne dwa naleśniki nałóżcie serek do smarowania o smaku pomidorowym (też po 20 g na każdy naleśnik), po dwa plasterki szynki jamon serrano i po dwie szparagi.

4

Zróbcie z tego dwie porcje: 1 porcja to 1 naleśnik z łososiem, i jeden z szynką.

5

Ja zrobiłem z tego miłą dla oka kompozycję, dokładając trochę roszponki, która jest bardzo smacznym i wdzięcznym ozdobnikiem na talerzu.

Szpinakowe naleśniki z łososiem, szynką serrano i szparagami
(Visited 704 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *