Bardzo polecam wypróbować ten przepis. Nie dość, że sam indyk to niskokaloryczne i pełnowartościowe białko, to dodatek warzyw do sosu dodatkowo "rozcieńcza" go czyniąc jeszcze bardziej fit.
4 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii433
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 8.9g12%
- Węglowodany 51.5g19%
- Białko 31.3g63%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Cebulkę i czosnek pokroić dość drobno, przesmażyć króciutko na oliwie.

Dodać mielone mięso z piersi indyka, porządnie wysmażyć.

W osobnym garnku poddusić na odrobinie wody posiekaną dość drobno kapustę pekińską i startą marchewkę.

Mięso indyka jest dość zwarte i twarde, czasem ciężko jest je rozpić na drobne kawałeczki. Dlatego używam tłuczka do ziemniaków:-)

Połączcie zawartości obydwu garnków...

doprawcie dużą porcją posiekanej świeżej bazylii, solą i pieprzem lub chilli jak lubicie ostre smaki.

Koniecznie spora łyżka mielonej słodkiej papryki.

Pod koniec dodajcie puszkę krojonych pomidorów...

... i pół słoiczka (ok 200 g) sosu tomate frito (hiszpański sos z usmażonych pomidorów, szczęśliwie dostępny już w większości marketów w Polsce).

Zagotujcie, ewentualnie odparujcie jak wolicie gęściejsze sosy i gotowe:-)

Zapewniam, że trzeba mieć wyostrzony zmysł smaku, żeby w tym daniu wyczuć kapustę:-) 1 porcja to 250 g sosu + 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem) + 10 g parmezanu

Składniki
Sposób przygotowania
Cebulkę i czosnek pokroić dość drobno, przesmażyć króciutko na oliwie.

Dodać mielone mięso z piersi indyka, porządnie wysmażyć.

W osobnym garnku poddusić na odrobinie wody posiekaną dość drobno kapustę pekińską i startą marchewkę.

Mięso indyka jest dość zwarte i twarde, czasem ciężko jest je rozpić na drobne kawałeczki. Dlatego używam tłuczka do ziemniaków:-)

Połączcie zawartości obydwu garnków...

doprawcie dużą porcją posiekanej świeżej bazylii, solą i pieprzem lub chilli jak lubicie ostre smaki.

Koniecznie spora łyżka mielonej słodkiej papryki.

Pod koniec dodajcie puszkę krojonych pomidorów...

... i pół słoiczka (ok 200 g) sosu tomate frito (hiszpański sos z usmażonych pomidorów, szczęśliwie dostępny już w większości marketów w Polsce).

Zagotujcie, ewentualnie odparujcie jak wolicie gęściejsze sosy i gotowe:-)

Zapewniam, że trzeba mieć wyostrzony zmysł smaku, żeby w tym daniu wyczuć kapustę:-) 1 porcja to 250 g sosu + 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem) + 10 g parmezanu

