Krewetki można robić na wiele sposobów. Korzystając z sezonu, kiedy jest najwięcej świeżych ziół, przygotowałam krewetki w ziołach. Polecam do makaronu lub do dobrego pieczywa (np.domowej bagietki).
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 552
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 11g17%
- Węglowodany 69.2g24%
- Białko 34.8g70%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić i pozbawić pancerzyków. Zioła drobno posiekać, czosnek w plasterki a pora w talarki.
Czosnek i pora przesmażyć krótko na oliwie
Krewetki wymierzać z ziołami...
... i wrzucić na patelnię do czosnku i pora.
Wszystko krótko ale intensywnie zagrzać, wystarczą 3-4 minuty na dużym ogniu. Krewetki nie lubią długiej obróbki termicznej - robią się wtedy twarde. Wystarczy żeby zmieniły kolor na pomarańczowy i zamiast szklistości nabrały bieli. Wtedy są gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić i pozbawić pancerzyków. Zioła drobno posiekać, czosnek w plasterki a pora w talarki.
Czosnek i pora przesmażyć krótko na oliwie
Krewetki wymierzać z ziołami...
... i wrzucić na patelnię do czosnku i pora.
Wszystko krótko ale intensywnie zagrzać, wystarczą 3-4 minuty na dużym ogniu. Krewetki nie lubią długiej obróbki termicznej - robią się wtedy twarde. Wystarczy żeby zmieniły kolor na pomarańczowy i zamiast szklistości nabrały bieli. Wtedy są gotowe.