Spaghetti z bakłażanem i nerkowcami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo łatwe i pyszne danie wegańskie (lub wegetariańskie jak posypiemy ulubionym serem), lekkie, na lato idealne.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 442
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.8g29%
Węglowodany 58.4g20%
Białko 12.4g25%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 bakłażan
 1 łyżka oliwy
 50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie spaghetti)
 15 g czosnku
 15 g nerkowców
 zielenina, pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Bakłażana pokroić na większe kawałki, posolić i odstawić na 10-15 minut. Jak puszczą soki, trzeba je wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyłam je w piekarniku i piekłam przez 10 minut w temp. 200 stopni. Zrobiłam to po to, żeby nie musieć ich smażyć na patelni, bo bakłażany strasznie chłoną tłuszcz. A to, będą już upieczone w piekarniku a na patelni je tylko "dokończę":-)

2

Na oliwie (1/2 łyżki) zeszklić czosnek pokrojony w plasterki, dodać pokrojonego i uprzednio upieczonego bakłażana, garść zieleniny ( u mnie kolendra i bazylia).

3

Dorzucamy nerkowce, dodajemy resztę oliwy (1/2 łyżki), sól, pieprz i na dużym ogniu szybko smażymy.

4

Dodajemy makaron uprzednio ugotowany (u mnie pełnoziarniste spaghetti)...

5

...mieszamy i gotowe:-) I to jest wersja wegańska

6

Ale jak dosypiemy sera, np. corregio to już nie jest wersja wegańska ale bardzo pyszna wersja wegetariańska.

Składniki

 1 bakłażan
 1 łyżka oliwy
 50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie spaghetti)
 15 g czosnku
 15 g nerkowców
 zielenina, pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Bakłażana pokroić na większe kawałki, posolić i odstawić na 10-15 minut. Jak puszczą soki, trzeba je wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyłam je w piekarniku i piekłam przez 10 minut w temp. 200 stopni. Zrobiłam to po to, żeby nie musieć ich smażyć na patelni, bo bakłażany strasznie chłoną tłuszcz. A to, będą już upieczone w piekarniku a na patelni je tylko "dokończę":-)

2

Na oliwie (1/2 łyżki) zeszklić czosnek pokrojony w plasterki, dodać pokrojonego i uprzednio upieczonego bakłażana, garść zieleniny ( u mnie kolendra i bazylia).

3

Dorzucamy nerkowce, dodajemy resztę oliwy (1/2 łyżki), sól, pieprz i na dużym ogniu szybko smażymy.

4

Dodajemy makaron uprzednio ugotowany (u mnie pełnoziarniste spaghetti)...

5

...mieszamy i gotowe:-) I to jest wersja wegańska

6

Ale jak dosypiemy sera, np. corregio to już nie jest wersja wegańska ale bardzo pyszna wersja wegetariańska.

Spaghetti z bakłażanem i nerkowcami
(Visited 1 271 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *