Spaghetti pełnoziarniste z awokado, pomidorkami i pistacjami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Między makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 453
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.3g36%
Węglowodany 53.3g18%
Białko 6.2g13%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g pełnoziarnistego spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 200 g pomidorków koktajlowych
 10 g czosnku (2 ząbki)
 10 g pistacji
 10 g oleju z awokado
 świeżo mielony pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Awokado (musi być nie bardzo dojrzałe), pokroić w kostkę i krótko zagrzać na patelni.

2

Czosnek krótko przesmażyć...

3

...dodać pomidorki przekrojone na połówki, posolić, odparować na dużym ogniu, żeby się nie rozpadły.

4

Makaron ugotować al dente.

5

Ugotowany makaron dodać do pomidorów...

6

Dodać awokado...

7

Całość skropić olejem z awokado i posypać pokruszonymi pistacjami.

8

Na koniec świeżo mielony pieprz.

9

Składniki

 50 g pełnoziarnistego spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 200 g pomidorków koktajlowych
 10 g czosnku (2 ząbki)
 10 g pistacji
 10 g oleju z awokado
 świeżo mielony pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Awokado (musi być nie bardzo dojrzałe), pokroić w kostkę i krótko zagrzać na patelni.

2

Czosnek krótko przesmażyć...

3

...dodać pomidorki przekrojone na połówki, posolić, odparować na dużym ogniu, żeby się nie rozpadły.

4

Makaron ugotować al dente.

5

Ugotowany makaron dodać do pomidorów...

6

Dodać awokado...

7

Całość skropić olejem z awokado i posypać pokruszonymi pistacjami.

8

Na koniec świeżo mielony pieprz.

9

Spaghetti pełnoziarniste z awokado, pomidorkami i pistacjami
(Visited 302 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *