Między makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 453
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 23.3g36%
- Węglowodany 53.3g18%
- Białko 6.2g13%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Awokado (musi być nie bardzo dojrzałe), pokroić w kostkę i krótko zagrzać na patelni.
Czosnek krótko przesmażyć...
...dodać pomidorki przekrojone na połówki, posolić, odparować na dużym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Makaron ugotować al dente.
Ugotowany makaron dodać do pomidorów...
Dodać awokado...
Całość skropić olejem z awokado i posypać pokruszonymi pistacjami.
Na koniec świeżo mielony pieprz.
Składniki
Sposób przygotowania
Awokado (musi być nie bardzo dojrzałe), pokroić w kostkę i krótko zagrzać na patelni.
Czosnek krótko przesmażyć...
...dodać pomidorki przekrojone na połówki, posolić, odparować na dużym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Makaron ugotować al dente.
Ugotowany makaron dodać do pomidorów...
Dodać awokado...
Całość skropić olejem z awokado i posypać pokruszonymi pistacjami.
Na koniec świeżo mielony pieprz.