Między makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
1 ilość porcji
1 szt
- Amount per serving
- Ilość kalorii453
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 23.3g30%
- Węglowodany 53.3g20%
- Białko 6.2g13%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Awokado (musi być nie bardzo dojrzałe), pokroić w kostkę i krótko zagrzać na patelni.
Czosnek krótko przesmażyć...
...dodać pomidorki przekrojone na połówki, posolić, odparować na dużym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Makaron ugotować al dente.
Ugotowany makaron dodać do pomidorów...
Dodać awokado...
Całość skropić olejem z awokado i posypać pokruszonymi pistacjami.
Na koniec świeżo mielony pieprz.
Składniki
Sposób przygotowania
Awokado (musi być nie bardzo dojrzałe), pokroić w kostkę i krótko zagrzać na patelni.
Czosnek krótko przesmażyć...
...dodać pomidorki przekrojone na połówki, posolić, odparować na dużym ogniu, żeby się nie rozpadły.
Makaron ugotować al dente.
Ugotowany makaron dodać do pomidorów...
Dodać awokado...
Całość skropić olejem z awokado i posypać pokruszonymi pistacjami.
Na koniec świeżo mielony pieprz.