Skyrniki z polewą z gorzkiej czekolady

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

To taki fit deser, wysokobiałkowy, który można zrobić w momencie. Wystarczy 5 składników i 3 minuty. Resztę zrobi piekarnik:-)
Podaję przepis na skyrniki z polewą ale te bez polewy są znacznie mniej kaloryczne a równie pyszne: 1 szt to 45 kcal: 4,3 g białka, 15 g węgli i tylko 1.6 tłuszczu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 58
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1g2%
Węglowodany 15.7g6%
Białko 4.3g9%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 4 jajka
 2 opakowania skyru (2 x 150 g)
 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
 8 łyżeczek erytrytolu lub innego slodzidła
 80 g gorzkiej czekolady (minimum 75%)
 5 łyżeczek mleka 0.5%

Sposób przygotowania

1

Jajka ubić z erytrytolem na puszysto (nie rozdzielałam białek od żółtek ale możecie to zrobić, na pewno z korzyścią dla deseru), dodać skyr i proszek budyniowy. Przełożyć do foremek - najlepsze są silikonowe ale jak macie metalowe to też ok, tylko musicie ja natłuścić. Odradzam papilotki papierowe, bo się nie chcą odkleić.

2

Ja nie nagrzewam wcześniej piekarnika, wstawiam do zimnego.

3

Potem 15-20 minut w temperaturze 200 C ale nie wyjmujcie ich od razu z foremek, niech wystygną i stężeją.

4

Czekoladę podzielcie na mniejsze kostki, włóżcie do miseczki, dolejcie mleka. Miseczkę postawcie na garnuszki z odrobiną wody. Chodzi o to, żeby miseczka nie była w tej wodzie zanurzona a jedynie gorąca para wodna od spodu podgrzewała nam czekoladę. To się nazywa kąpiel wodna:-)
Jak lubicie czkoladę lejącą - dajcie więcej mleka, jak lubicie slodką - dodajcie erytrytol...

5

Czekoladą ozdóbcie babeczki skyrnikowe i od razu możecie wcinać:-)

Składniki

 4 jajka
 2 opakowania skyru (2 x 150 g)
 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
 8 łyżeczek erytrytolu lub innego slodzidła
 80 g gorzkiej czekolady (minimum 75%)
 5 łyżeczek mleka 0.5%

Sposób przygotowania

1

Jajka ubić z erytrytolem na puszysto (nie rozdzielałam białek od żółtek ale możecie to zrobić, na pewno z korzyścią dla deseru), dodać skyr i proszek budyniowy. Przełożyć do foremek - najlepsze są silikonowe ale jak macie metalowe to też ok, tylko musicie ja natłuścić. Odradzam papilotki papierowe, bo się nie chcą odkleić.

2

Ja nie nagrzewam wcześniej piekarnika, wstawiam do zimnego.

3

Potem 15-20 minut w temperaturze 200 C ale nie wyjmujcie ich od razu z foremek, niech wystygną i stężeją.

4

Czekoladę podzielcie na mniejsze kostki, włóżcie do miseczki, dolejcie mleka. Miseczkę postawcie na garnuszki z odrobiną wody. Chodzi o to, żeby miseczka nie była w tej wodzie zanurzona a jedynie gorąca para wodna od spodu podgrzewała nam czekoladę. To się nazywa kąpiel wodna:-)
Jak lubicie czkoladę lejącą - dajcie więcej mleka, jak lubicie slodką - dodajcie erytrytol...

5

Czekoladą ozdóbcie babeczki skyrnikowe i od razu możecie wcinać:-)

Skyrniki z polewą z gorzkiej czekolady
(Visited 12 010 times, 180 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *