Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo “makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Tym razem z mięsem kurczaka, sosem z suszonych grzybów i sporą porcją zielonych warzyw na ciepło.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 478
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.9g34%
- Węglowodany 43.4g15%
- Białko 23.8g48%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.
Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.
Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...
... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.
Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...
... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.
Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron shirataki (czyli konjak) porządnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przesmażyłam krótko na suchej patelni...
... z odrobina sosu sojowego.
Do makaronu wrzuciłam sos grzybowo-kurczakowy.
Za warzywo do tego daniu posłużyły mi krótko zrobione na patelni: por (zielna część pokrojona w talarki), cukinia i groszek mrożony. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.
Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.
Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...
... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.
Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...
... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.
Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron shirataki (czyli konjak) porządnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przesmażyłam krótko na suchej patelni...
... z odrobina sosu sojowego.
Do makaronu wrzuciłam sos grzybowo-kurczakowy.
Za warzywo do tego daniu posłużyły mi krótko zrobione na patelni: por (zielna część pokrojona w talarki), cukinia i groszek mrożony. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem.