Ciasto nazwałam sernikiem, mimo że ser stanowi 1/4 wagi całego ciasta. Zatem nie jest to typowy sernik i nie smakuje "serowo". Ma mięciutką, zwartą konsystencję, jest wilgotny, nie za słodki, wyczuwalne są drobinki migdałów. Bardzo udany deser dla kogoś, kto desery jada bardzo rzadko i nie potrzebuje "zjadać oczami" wszak nie jest bardzo efektowny:-) Ale makro - przyznajcie - bardzo warte tego, aby to ciasto powtórzyć w swojej kuchni.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 16
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 124
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.6g11%
- Węglowodany 3.1g2%
- Białko 12.5g25%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotujcie sobie wszystkie składniki, bo ciasto robi się błyskawicznie.
Najpierw ubijcie na puszysto jajka...
... dodajcie ser, skyr i masło migdałowe.
Ja dosłodziłam sosem karmelowym ZERO SAUCE od Olimp Sport Nutrition, ale możecie użyć dowolnego słodzidła lub cukru w ilości jaka da Wam wypiek, odpowiednio słodki dla Was.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół, 50 minut (tortownica 26 cm). Potem zostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jedna porcja to ok. 65 g - 1/16 tortownicy o średnicy 26 cm.
W strukturze najbardziej przypomina mi tofu - to tak żebyście wiedzieli czego się spodziewać.
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotujcie sobie wszystkie składniki, bo ciasto robi się błyskawicznie.
Najpierw ubijcie na puszysto jajka...
... dodajcie ser, skyr i masło migdałowe.
Ja dosłodziłam sosem karmelowym ZERO SAUCE od Olimp Sport Nutrition, ale możecie użyć dowolnego słodzidła lub cukru w ilości jaka da Wam wypiek, odpowiednio słodki dla Was.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół, 50 minut (tortownica 26 cm). Potem zostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jedna porcja to ok. 65 g - 1/16 tortownicy o średnicy 26 cm.
W strukturze najbardziej przypomina mi tofu - to tak żebyście wiedzieli czego się spodziewać.