Niskokaloryczny i wysokobiałkowy sernik - wymarzony fit deser nie tylko dla aktywnych:-)
Wielkość porcji 1/6 tortownicy 24 cm
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 90
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 1g2%
- Węglowodany 14g5%
- Białko 9g18%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw ubijcie białka na puszysto z erytrytolem, dodajcie żółtka, potem ser z wiaderka (u mnie President - 96 kcal w 100 g) i upieczoną dynię - zblendujcie porządnie. Na końcu dodajcie proszek budyniowy, wymieszajcie dokładnie żeby nie było grudek i wylejcie do foremki (moja tortownica ma 24 cm).
Pieczcie ok 45 minut w 160 C z termoobiegiem. Zostawcie do wystygnięcia i przygotujcie galaretkę:
Galaretkę pomarańczową nieskokaloryczną od @AllNutrition "Sugar-free jelly" rozpuściłam w połowie ilości wody i dodałam płaską łyżkę żelatyny. Ugotowałam budyń w 300 ml mleka a jak wystygł to wymieszałam go z 1/2 opakowania skyru (całe opakowanie ma 150 g; jak nie skyr to może być np. jogurt grecki).
Wystygniętą galaretkę i budyń połączyłam w misce i wylałam na wierzch zimnego sernika. Dla fajnego efektu wierzch posypałam papają kandyzowaną.
Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny ( najlepiej na całą noc) a potem to już tylko przyjemność z delektowania się tym pysznym deserkiem.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw ubijcie białka na puszysto z erytrytolem, dodajcie żółtka, potem ser z wiaderka (u mnie President - 96 kcal w 100 g) i upieczoną dynię - zblendujcie porządnie. Na końcu dodajcie proszek budyniowy, wymieszajcie dokładnie żeby nie było grudek i wylejcie do foremki (moja tortownica ma 24 cm).
Pieczcie ok 45 minut w 160 C z termoobiegiem. Zostawcie do wystygnięcia i przygotujcie galaretkę:
Galaretkę pomarańczową nieskokaloryczną od @AllNutrition "Sugar-free jelly" rozpuściłam w połowie ilości wody i dodałam płaską łyżkę żelatyny. Ugotowałam budyń w 300 ml mleka a jak wystygł to wymieszałam go z 1/2 opakowania skyru (całe opakowanie ma 150 g; jak nie skyr to może być np. jogurt grecki).
Wystygniętą galaretkę i budyń połączyłam w misce i wylałam na wierzch zimnego sernika. Dla fajnego efektu wierzch posypałam papają kandyzowaną.
Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny ( najlepiej na całą noc) a potem to już tylko przyjemność z delektowania się tym pysznym deserkiem.