Ostatnio robiłam wyśmienite kotleciki z brokuła z mozarellą. Okazuje się, że są pyszne na zimno, jako dodatek, uzupełnienie np. sałatki. Zrobiłam kompozycję na bazie mixu sałat (młode listki), dorzuciłam łososia, awokado no i kotlecika brokułowego w plasterkach. Całość wykończyłam sosem miodowo-cytrynowym i jasnym sezamem. Świetna kombinacja:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 450
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 32.7g51%
- Węglowodany 22.7g8%
- Białko 20.8g42%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Garść listków wyłożyć na talerz.
Kotleta brokułowego (przepis w osobnym poście pt. kotleciki brokułowe z mozarellą) pokroić w plastry. W skrócie: na 6 kotlecików potrzebujecie 2 brokuły (same różyczki) ugotować w osolonej wodzie. Ma być ładnie zielony i al dente. Wystygniętego brokuła i 1 mozarellę light posiekać drobno. Dodać przyprawy: czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać porządnie (najlepiej dłonią). Formować kotleciki ( mi wyszło 6 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na odrobinie oleju (2 łyżki), więc trzeba to robić uważnie i cierpliwie.
Awokado w grubą kostkę...
... łososia porwać na mniejsze kawałki...
...całość polać sosem miodowo - cytrynowym.
Sos robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.
Całość posypać jasnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Garść listków wyłożyć na talerz.
Kotleta brokułowego (przepis w osobnym poście pt. kotleciki brokułowe z mozarellą) pokroić w plastry. W skrócie: na 6 kotlecików potrzebujecie 2 brokuły (same różyczki) ugotować w osolonej wodzie. Ma być ładnie zielony i al dente. Wystygniętego brokuła i 1 mozarellę light posiekać drobno. Dodać przyprawy: czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać porządnie (najlepiej dłonią). Formować kotleciki ( mi wyszło 6 sztuk), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na odrobinie oleju (2 łyżki), więc trzeba to robić uważnie i cierpliwie.
Awokado w grubą kostkę...
... łososia porwać na mniejsze kawałki...
...całość polać sosem miodowo - cytrynowym.
Sos robię w większej ilości, można go przechowywać w lodówce dość długo (ostatnio miałam 2 tygodnie). Najważniejsze są proporcje: 40 g oliwy z oliwek AOVE, 10 g soku z cytryny, 2 średnie ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 20 g miodu (kupcie najlepszy np. z Pasieki Kuczewski - polecam bo to najbliższa rodzina ale nade wszystko, Piotrek to pasjonat, nie tylko zajmuje się pozyskiwaniem miodów ale też hoduje pszczoły i jest ekspertem certyfikowanym). Wszystko pieczołowicie wymieszać przez potrząsanie zakręconym słoiczkiem i gotowe.
Całość posypać jasnym sezamem.