Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem to posiłek bogaty w białko, bardzo sycący i smaczny. Tuńczyk to bardzo smaczna ryba, chuda i na diecie wskazana. Jednak ze względu na dużą zawartość metali ciężkich nie można jej jeść zbyt często.
Wielkość porcji 320 g
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 385
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 18g28%
- Węglowodany 24.5g9%
- Białko 36g72%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Świeżego tuńczyka krótko obsmażyć (po ok 1,5 minuty prawa/lewa ale to zależy od grubości steka i od tego, jak krwisty ma być). Ważne, żeby nie przeciągnąć smażenia, bo ryba będzie sucha. Tuńczyk smakuje najlepiej jak jest półkrwisty. Po usmażeniu (lub zgrillowaniu) pokroić na mniejsze plastry.
I składamy sałatkę: liście sałaty rzymskiej, ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę, cząstki jajek, plasterki tuńczyka, krążki cebulki, połówki pomidorków, oliwki.
Wszystko polać sosem: fileciki anchois utrzeć w moździerzu, dodać krem balsamico, oliwę, miód, sól.
Całość skropić sokiem z cytryny.
Składniki
Sposób przygotowania
Świeżego tuńczyka krótko obsmażyć (po ok 1,5 minuty prawa/lewa ale to zależy od grubości steka i od tego, jak krwisty ma być). Ważne, żeby nie przeciągnąć smażenia, bo ryba będzie sucha. Tuńczyk smakuje najlepiej jak jest półkrwisty. Po usmażeniu (lub zgrillowaniu) pokroić na mniejsze plastry.
I składamy sałatkę: liście sałaty rzymskiej, ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę, cząstki jajek, plasterki tuńczyka, krążki cebulki, połówki pomidorków, oliwki.
Wszystko polać sosem: fileciki anchois utrzeć w moździerzu, dodać krem balsamico, oliwę, miód, sól.
Całość skropić sokiem z cytryny.