Sałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ziemniaki z poprzedniego dnia można (i trzeba!) wykorzystać na różne sposoby. Ugotowane w całości są fajną baza do sałatek na ciepło. Np. z bobem, który ugotowany poprzedniego dnia już nie jest taki apetyczny i boczkiem, który pasuje niemalże do wszystkiego. Sałatka na ciepło ziemniak/boczek nawet w lecie smakuje wybornie a bób to takie sezonowy smaczek:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 494
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.9g30%
Węglowodany 60.6g21%
Białko 21.8g44%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 80 g boczku (surowy, wędzony)
 60 g ugotowanego i obranego bobu
 240 g ugotwanych w całości ziemniaków
 sól, pieprz, ulubiona zielenina (natka pietruszki, szczypiorek kolendra)

Sposób przygotowania

1

Surowy wędzony boczek pokroić w paseczki, wysmażyć, dodać ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki z poprzedniego dnia.

2

Dodać bób, świeże zioła, doprawić solą (ostrożnie, bo boczek jest słony) i pieprzem

3

4

Składniki

 80 g boczku (surowy, wędzony)
 60 g ugotowanego i obranego bobu
 240 g ugotwanych w całości ziemniaków
 sól, pieprz, ulubiona zielenina (natka pietruszki, szczypiorek kolendra)

Sposób przygotowania

1

Surowy wędzony boczek pokroić w paseczki, wysmażyć, dodać ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki z poprzedniego dnia.

2

Dodać bób, świeże zioła, doprawić solą (ostrożnie, bo boczek jest słony) i pieprzem

3

4

Sałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiem
(Visited 980 times, 23 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *