Ryż basmati, owoce morza z patelni, sałatka na ciepło z pora i groszku

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Nie lubię spędzać dużo czasu na przygotowywaniu posiłków. Lubię jak jest szybko, smacznie i zdrowo. No i żeby danie było lekkie, fit. Takie po którym chce się żyć a nie leżeć i trawić:-) I to jest właśnie takie danie: pyszny, sypki aromatyczny ryż, spora porcja owoców morza i warzywka. Bardzo polecam!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 386
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.9g17%
Węglowodany 50.1g17%
Białko 27.6g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ryżu długoziarnistego basmati (waga po ugotowaniu)
 100 g mrożonych krewetek (1/2 opakowania)
 100 g mieszanki mrożonych owoców morza (1/2 opakowania)
 40 g groszku cukrowego
 75 g pora (zielona część)
 10 g masła
 10 g czosnku (2 ząbki)
 50 ml białego wina
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z pancerzyków, owoce morza też wcześniej rozmroziłam. Zazwyczaj wyjmuję z zamrażalnika przed wyjściem do pracy, a po powrocie kończę danie.
Na łyżeczce masła wszystko krótko przesmażyłam, dodałam odrobinę chilli w proszku, podlałam winem, odparowałam na dużym ogniu.

2

Na pozostałej części masła podsmażyłam czosnek pokrojony w plasterki, dodałam pora pokrojonego w talarki. 3- minuty na dużym ogniu i gotowe.

3

Groszek wrzuciłam na wrzątek na 2 minuty.

4

Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie, następnie przełożyłam do garnka, zalałam wodą (mniej więcej na 0.5 szklanki ryżu wlałam 1,5 szklanki wody), posoliłam i dotowałam 6 minut. Sprawdziłam miękkość, przelałam zimną wodą i odcedziłam.

5

Przełożyłam na talerz i zjadłam z wielką przyjemnością:-)

6

7

Składniki

 100 g ryżu długoziarnistego basmati (waga po ugotowaniu)
 100 g mrożonych krewetek (1/2 opakowania)
 100 g mieszanki mrożonych owoców morza (1/2 opakowania)
 40 g groszku cukrowego
 75 g pora (zielona część)
 10 g masła
 10 g czosnku (2 ząbki)
 50 ml białego wina
 sól, chilli

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam z pancerzyków, owoce morza też wcześniej rozmroziłam. Zazwyczaj wyjmuję z zamrażalnika przed wyjściem do pracy, a po powrocie kończę danie.
Na łyżeczce masła wszystko krótko przesmażyłam, dodałam odrobinę chilli w proszku, podlałam winem, odparowałam na dużym ogniu.

2

Na pozostałej części masła podsmażyłam czosnek pokrojony w plasterki, dodałam pora pokrojonego w talarki. 3- minuty na dużym ogniu i gotowe.

3

Groszek wrzuciłam na wrzątek na 2 minuty.

4

Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie, następnie przełożyłam do garnka, zalałam wodą (mniej więcej na 0.5 szklanki ryżu wlałam 1,5 szklanki wody), posoliłam i dotowałam 6 minut. Sprawdziłam miękkość, przelałam zimną wodą i odcedziłam.

5

Przełożyłam na talerz i zjadłam z wielką przyjemnością:-)

6

7

Ryż basmati, owoce morza z patelni, sałatka na ciepło z pora i groszku
(Visited 506 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *