Risotto z krewetkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Risotto z krewetkami w wersji fit - bez masła, bez parmezanu a wino odparowało:-) i jest pysznie!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji porcja

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 545
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4g7%
Węglowodany 92g31%
Białko 41g82%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
 1 pomidor
 ½ czerwonej papryki
 1 szklanka białego wina (wytrawne)
 ½ szklanki bulionu rybnego (ewentualnie warzywny też się nada)
 175 g krewetek (waga po rozmrożeniu)
 2 ząbki czosnku
 przyprawy, sok z cytryny, sól, chilli, świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Ryż z czosnkiem pokrojonym w plasterki uprażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick.

2

Dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę a następnie podlać winem i lekko odparować.
Zalać bulionem, dodać sól i chili i ugotować prawie do miękkości.

3

Pod koniec, kiedy jeszcze jest nieco płynu, dodać uprzednio rozmrożone i obrane ze skorupek krewetki, i mieszając delikatnie doprowadzić wszystko do wrzenia - to kwestia dosłownie 3 minut. Nie przeciągnijcie krewetek, bo nie dość że się skurczą to będą też twarde i gumowate.

4

Gotowe danie posypcie zieleniną.

Składniki

 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
 1 pomidor
 ½ czerwonej papryki
 1 szklanka białego wina (wytrawne)
 ½ szklanki bulionu rybnego (ewentualnie warzywny też się nada)
 175 g krewetek (waga po rozmrożeniu)
 2 ząbki czosnku
 przyprawy, sok z cytryny, sól, chilli, świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Ryż z czosnkiem pokrojonym w plasterki uprażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick.

2

Dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę a następnie podlać winem i lekko odparować.
Zalać bulionem, dodać sól i chili i ugotować prawie do miękkości.

3

Pod koniec, kiedy jeszcze jest nieco płynu, dodać uprzednio rozmrożone i obrane ze skorupek krewetki, i mieszając delikatnie doprowadzić wszystko do wrzenia - to kwestia dosłownie 3 minut. Nie przeciągnijcie krewetek, bo nie dość że się skurczą to będą też twarde i gumowate.

4

Gotowe danie posypcie zieleniną.

Risotto z krewetkami
(Visited 14 407 times, 84 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *