Risotto z krewetkami w wersji fit - bez masła, bez parmezanu a wino odparowało:-) i jest pysznie!
Wielkość porcji porcja
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 545
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 4g7%
- Węglowodany 92g31%
- Białko 41g82%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż z czosnkiem pokrojonym w plasterki uprażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick.
Dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę a następnie podlać winem i lekko odparować.
Zalać bulionem, dodać sól i chili i ugotować prawie do miękkości.
Pod koniec, kiedy jeszcze jest nieco płynu, dodać uprzednio rozmrożone i obrane ze skorupek krewetki, i mieszając delikatnie doprowadzić wszystko do wrzenia - to kwestia dosłownie 3 minut. Nie przeciągnijcie krewetek, bo nie dość że się skurczą to będą też twarde i gumowate.
Gotowe danie posypcie zieleniną.
Składniki
Sposób przygotowania
Ryż z czosnkiem pokrojonym w plasterki uprażyć na suchej patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick.
Dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę a następnie podlać winem i lekko odparować.
Zalać bulionem, dodać sól i chili i ugotować prawie do miękkości.
Pod koniec, kiedy jeszcze jest nieco płynu, dodać uprzednio rozmrożone i obrane ze skorupek krewetki, i mieszając delikatnie doprowadzić wszystko do wrzenia - to kwestia dosłownie 3 minut. Nie przeciągnijcie krewetek, bo nie dość że się skurczą to będą też twarde i gumowate.
Gotowe danie posypcie zieleniną.