Ilość przepisów: 344
Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i paprykąNiech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)Makaron shirataki z warzywami i cieciorką w przyprawach bliskowschodnichJajka sadzone na warzywach z patelniSzybkie, smaczne i zdrowe śniadanie z jajem:-) Kombinujcie z tego, co macie pod ręką, co zalega w lodówce... z resztek można wyczarować pyszne posiłki:-)Wegańskie śniadanie z awokado, szpinakiem, papryką i pieczarkamiZazwyczaj jadam śniadania na ciepło. Wbrew pozorom przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje wiele czasu. I nie chodzi o to, żeby zjeść na ciepło, ale o to, żeby nie jeść surowego. Akurat mój organizm lepiej znosi warzywa po lekkiej obróbce termicznej więc najczęściej przygotowuje na patelni różne warzywa. Zachęcam do kombinowania z warzywami z patelni:-)Lekkie pieczywo z awokado i gotowanym jajkiemTylko trzy składniki a mamy zdrowy, niskokaloryczny, wysokobiałkowy, lekki i pyszny posiłek, z solidną porcją zdrowych tłuszczy i minimum węglowodanów. Propozycja dla aktywnych, dla tych na diecie redukcyjnej, dla tych co wolą lekko ale sycąco od smacznie i ciężko.Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)Wegański posiłek w 15 minut, niskokaloryczny, ze sporą porcją roślinnego białka z tofu - moja propozycja nie tylko dla wegan i nie tylko dla zabieganych. Dla tych, co za tofu nie przepadają, bo dawno temu spróbowali i było "fuj" mam dobrą wiadomość: spróbujcie tofu marynowane, w samym tylko Lidlu jest kilka rodzajów marynat. Próbujcie na zimno, na gorąco z patelni, na kanapkę i do posiłku zamiast mięska - może się przekonacie, że to jest smaczny i zdrowy produkt. Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskusUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.Jajko w koszulce na plastrze smażonego selera, duża porcja warzyw z patelni i orzechy włoskieŚwietne sycące śniadanie bez grama pieczywa, w dodatku na ciepło i z porcja białka! Pyszne i zdrowe, polecam:-)Błyskawiczna sałatka z warzywami na ciepło i z awokadoMój organizm lepiej toleruje warzywa po obróbce termicznej, dlatego od tych surowych wolę takie z patelni. Moja propozycja to bardzo łatwa do przygotowania sałatka, jest smaczna ale też zawiera mnóstwo zdrowych składników.
(Visited 483 462 times, 876 visits today)